ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Bush vill stänga Guantanamo-lägret

Stockholm TT · 22 Jun 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Bush sade på en presskonferens att han förstår att många européer ansåg att hans beslut att USA skulle invadera Irak var fel. Men det som skett har skett och nu är det dags att se framåt och för EU och USA att tillsammans stödja demokrati i världen.

En färsk amerikansk undersökning, med 17 000 tillfrågade, ger vid handen att en majoritet anser att USA:s Irakpolitik är ett större hot mot världsfreden än Irans planer på anrikning av uran. -Jag regerar inte efter vad opinionsmätningar säger, jag gör det jag tror är rätt. Och det var rätt att understödja utvecklingen av demokrati i Mellanöstern, sade Bush under de många kristallkronorna i Hofburg i de österrikiska regeringskvarteren. "Ska stängas" Han tog själv upp frågan om Guantanamolägret för terrormisstänkta på Kuba - som EU, FN och andra organisationer har krävt ska stängas så snart som möjligt - där tre fångar nyligen begick självmord. Ett pr-trick, sade en Bush-medarbetare då.

Bush upprepade att han vill stänga lägret, men inte än, och skicka tillbaka fångarna till hemländerna, i huvudsak Afghanistan, Saudiarabien och Jemen. -Men några av dem måste ställas inför rätta i amerikanska domstolar. De är kallhamrade mördare och kan mörda igen om de släpps, sade Bush utan att förklara varför dessa "kallblodiga mördare" inte ställts inför rätta på snart fem år. HD-beslut Bush sade att han för sin del väntar på ett beslut i USA:s högsta domstol, om vid vilken instans fångarna ska ställas inför rätta. Det beslutet förväntas om någon vecka.

Wolfgang Schüssel, förbundskansler i EU:s nuvarande ordförandeland Österrike, talade om europeisk naivitet inför vad USA gör i kriget mot terrorismen. Men han var också kritisk. -Vi kan bara vinna över terrorismen om vi lever upp till våra värderingar, sade Schüssel och underströk att det innebär rättssäkerhet och mänskliga rättigheter. EU-segrar I den långa deklarationen från toppmötet räknar EU hem några "segrar", än så länge dock bara ord på papper. En gäller växthuseffekten.

Enligt uttalandet, där tre av tio sidor upptas av energifrågor, ska EU och USA jobba mer tillsammans för att ta itu med klimatförändringar, biologisk mångfald och luftföroreningar. -Det är det mest framåtblickande vi har fått USA med på sedan EU-toppmötet i Göteborg 2001, då alla EU-ledare sade till USA att skriva på Kyotoprotokollet. Sedan dess har amerikanerna inte velat höra talas om det, säger en hög tjänsteman på EU-kommissionen till TT. Den amerikanske presidenten lyfte fram samarbete om ny teknik på energiområdet och hävdade att han, även om han är från en oljefamilj från oljestaten Texas, verkligen menar allvar med att det inte är bra för USA att vara beroende av olja. -Och EU måste också utveckla fler energikällor, sade han innan han kastade sig på jumbojetplanet Air Force One för ett snabbesök i Budapest.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro