ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Buss exploderade i centrala Tel Aviv

TT · 21 Nov 2012
Uppdaterad 21 Nov 2012

Minst tio personer skadades när en buss exploderade den israeliska storstaden i Tel Aviv vid lunchtid på onsdagen, uppger Reuters. Explosionen inträffade nära den svenska ambassaden.

klar

Artikellänk är kopierad

Israelisk tv visade bilder på en rökfylld buss med krossade glasrutor. Bussattentatet genomfördes i Tel Avivs centrum.

Räddningstjänsten uppgav att minst tio människor skadats, tre av dem allvarligt. Explosionsorsaken är tills vidare oklar, sade polisen.

Premiärminister Benjamin Netanyahu kallade i en första kommentar händelsen för en "terroristattack".

– De flesta skadades lindrigt, säger Ofir Gendelman, talesman för Netanyahu, till Reuters. Explosionen på bussen inträffade i omedelbar närhet till Sveriges ambassad i Tel Aviv, som ligger i samma kvarter.

Personalen på den svenska ambassaden i Tel Aviv är oskadd, säger Camilla Åkesson Lindblom på UD:s presstjänst till TT. Själva byggnaden har inte heller skadats.

Ambassaden har inte fått några uppgifter om att svenskar skulle ha blivit skadade i dådet, men fortsätter att undersöka saken.

Skottlossning i luften för att fira utbröt i Gaza stad när lokala radiostationer rapporterade om explosionen i Tel Aviv.

Senast Tel Aviv drabbades av ett allvarligt bombdåd var i april 2006, då en självmordsbombare dödade elva personer när stadens busstation.

Ytterligare en sprängladdning, som inte detonerade, har hittats på den sprängda bussen i Tel Aviv, skriver Netanyahus talesman Ofir Gendelman på sitt officiella Twitterkonto. Polisen genomsöker området efter den som placerade ut laddningarna.

Enligt Gendelman skadades totalt 15—20 människor av explosionen, varav fem med allvarligare skador. Få personer fanns ombord på bussen vid attacken.

Mycket tyder på att bombdådet mot bussen i Tel Aviv inte var ett självmordsdåd.

– Uppgifter som jag hör från Tel Aviv är att polisen nu letar efter en man som ska ha placerat en väska på bussen, säger Björn Brenner, doktorand vid Försvarshögskolan som inriktar sig på konflikten mellan Israel och Palestina.

Ingen har ännu tagit på sig ansvaret för dådet, men enligt Brenner har företrädare för militanta grupper i Gaza tidigare "inte uteslutit" självmordsdåd mot israeliska mål.

Hamas talesperson Sami Abu Zuhri hyllar bombdådet, men utan att ta på sig skulden för det.

– Hamas välsignar attacken i Tel Aviv och ser den som ett naturligt sval på de israeliska massakrerna i Gaza, sade han till Reuters.

– Palestinska fraktioner kommer att ta till alla medel för att skydda våra palestinska civila i brist på ansträngningar från världen att stoppa den israeliska aggressionen.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro