ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Busschaufför åtalad för våldtäkt under färd med nattbuss

Karl Enn Henricsson · 21 Feb 2019
Uppdaterad 21 Feb 2019
Busschauffören misstänks ha våldtagit en kvinnlig passagerare. Arkivbild.

Busschauffören misstänks ha våldtagit en kvinnlig passagerare. Arkivbild. Foto: Fredrik Persson/TT


En busschaufför har åtalats för att ha våldtagit en kvinna under färd. Han åtalas även för vårdslöshet i trafik då han på grund av övergreppet brast i uppmärksamhet, enligt åtalet. En kvinna ska kunna åka nattbuss hem utan att riskera att utsättas för en våldtäkt av busschauffören”, säger kvinnans biträde.

klar

Artikellänk är kopierad

Det misstänkta övergreppet genomfördes på en nattbuss i Stockholm i mitten av december. Offret var en berusad kvinna som befann sig i ”en särskilt utsatt situation”. När hon sade ”nej” hotade chauffören att slänga av henne, enligt det åtal som nu väckts.

– Det var en helt vanlig passagerare, som jag förstått det, säger åklagare Wictor Beyer.

Chauffören har åtalats för våldtäkt.

Övervakningsfilm från bussen

Kvinnan biträds av advokat Elisabeth Massi Fritz. ”Jag ser mycket allvarligt på den åtalade gärningen. En kvinna ska kunna åka nattbuss hem utan att riskera att utsättas för en våldtäkt av busschauffören som dessutom är i tjänst och har ett samhällsförtroende att köra bussen. Det finns flera försvårande omständigheter i målet som jag kommer lyfta vid huvudförhandlingen”, skriver hon i ett mejl till Metro.

Mannen har dessutom åtalats för vårdslöshet i trafik då han på grund av övergreppet i ”väsentlig mån brustit i den omsorg och varsamhet” och orsakat en trafikolycka, enligt åtalet.

– Det resulterade inte i någon trafikolycka, och det krävs inte en trafikolycka för att bli åtalad för vårdslöshet i trafik. Det krävs egentligen bara att man brister så pass mycket angående körsättet att det skulle kunna orsaka en trafikolycka, säger Wictor Beyer.

Bland åklagarens bevisning finns en övervakningsfilm från bussen.

– Bussen har kört en rutt och såklart stannat på olika hållplatser där det går av och på passagerare, men vilka som var på under det påstådda övergreppet vill jag inte kommentera, säger Wictor Beyer.

Advokaten: Han förnekar brott

Åklagaren har i första hand yrkat på att busschauffören ska dömas för våldtäkt, och i andra hand för sexköp.

– Jag vill inte kommentera det närmare, men man kan säga att målsäganden och chauffören har olika uppfattning om vad det här har handlat om.

Chauffören försvaras av advokat Sabina Saidi:

– Han förnekar brott, och jag har inga ytterligare kommentarer.

Chauffören sitter häktad, men det är ännu oklart när rättegången ska hållas.

klar

Artikellänk är kopierad

Karl Enn Henricsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro