ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Busschauffören Lasse vägrade köra SL–buss med SD-reklam

Clarence Frenker · 25 Aug 2014
Uppdaterad 25 Aug 2014

Nu vägrar busschaufförer i Stockholm att köra SL-bussar med Sverigedemokraternas valreklam. I morse tvingades resenärer att kliva av vid Slussen när treans buss togs ur trafik. "Det är ett ställningstagande mot rasismen", säger busschauffören Lasse.

klar

Artikellänk är kopierad

Busschauffören, som vill vara anonym,
Busschauffören, som vill vara anonym,Foto: Urban Brådhe

Syndikalistiska Bussarbetarsektionen i Stockholm gick förra veckan ut med ett varsel om blockad mot att köra de bussar i Stockholm som har Sverigedeomkraternas valreklam. Detta trots att Arbetsmiljöverket gjort bedömningen att det inte är ett arbetsmiljöproblem och därmed hävt kommunals skyddsstopp, vilket innebär att trafiken ska rulla på som vanligt.

Vid niotiden i morse togs den första bussen ur trafik.

– Jag sa att bussen skulle tas ur trafik eftersom Syndikalisterna har satt Keolis i blockad gällande de bussar som har Sverigedemokraternas reklam, så alla fick gå ur bussen, säger busschauffören Lasse, som är medlem i Syndikalisternas bussektion.

Enligt Lasse, som vill vara anonym, blev reaktionerna starka.

– Några herrar blev närmast aggressiva. En av de här herrarna sparkade på dörren utifrån, säger han, och fortsätter:

– En dam sa att då är det Keolis och SL som ska angripas, och det håller jag med dig om sa jag. Sen var det en mörkhyad kille som stod bredvid, han räckte fram handen och tackade mig och det blev jag väldigt glad för.

Lasse är skakad efter händelsen, men ångrar sig inte.

– Jag hade inte väntat mig så kraftiga reaktioner även om jag förstår att folk som är på väg någonstans blir förbannade. Men det var jobbigt och tog mer tid än jag tänkt, säger han.

Lasse är tydlig med att det inte handlar om arbetsvägran utan om en varslad stridsåtgärd från Syndikalisterna och att han kommer vara fortsatt tillgänglig för arbete med att köra andra bussar som inte har Sverigedemokraternas reklam.

– Det är ett ställningstagande mot rasismen och att SL lämnar plats för rasism i sina lokaler och sina fordon så att jag som resenär är tvungen att stå ut med rasistiska budskap. Och att jag som bussförare tvingas köra omkring med det eftersom det är det värsta jag vet, säger han.

Enligt Lasse beräknas ett 30-tal bussförare som är anslutna till Syndikalisterna att delta i blockaden, som ska pågå tills vidare.

SL:s pressekreterare Jesper Pettersson säger att SL inte har några kommenterar till händelsen eller Syndikalisternas blockad:

– Jag kände inte till det och har ingen kommentar. Det är något som får hanteras av bussförarens arbetsgivare som är Keolis i det här fallet, d et ska hanteras lokalt på garagen. Sen får man föra en diskussion med förarna för att se till att bussarna ändå kommer i trafik, säger han.

Enligt Johan Nordfjäll, pressekreterare på Keolis, är händelsen den första sedan varslet gick ut. Hur den enskilde chauffören kommer att påverkas blir en fråga för HR-avdelningen, säger han. Samtidigt finns ingen möjlighet att låta de chaufförer som deltar i blockaden att köra andra bussar.

– Det slår direkt mot resenärerna om någon vägrar framföra ett fordon. Vi kan inte påverka att reklamen sitter uppe, det har SL beslutat. Det vi kan göra är att vidta åtgärder, och vad det gäller är för tidigt att säga. Men vi kan inte sätta in mer bussar eftersom det inte finns fler bussar, säger han.Fotnot: Lasse heter egentligen något annat

klar

Artikellänk är kopierad

Clarence Frenker
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro