ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Bussförare: Hur svårt ska det vara att le och säga hej?

Metro · 15 Feb 2016
Uppdaterad 15 Feb 2016

Foto: Montage/TT/Privat


klar

Artikellänk är kopierad

Kära resenär!

Jag är bussförare och kör i stadstrafik i södra Stockholm. Jag älskar mitt jobb och älskar att köra buss. Det är viktigt för mig att ge bra service och inte mindre viktigt att få glädje av jobbet.

Jag vill tacka alla resenärer som förstår hur mycket vi gör för att ni ska kunna åka buss. Vi kör under alla årstider, i alla väder och oväder, i varma bussar på sommaren och i kalla på vintern. Jag vill säga stort tack för det tålamod och den förståelse ni visar när bussen är sen. Tack för era ”hej” och leenden när ni stiger på och av bussen! Det värmer och ger nya krafter. Tack för att ni finns!

► LÄS MER: Busschaufför: Det här stör vi oss på hos er resenärer

Nu vänder jag mig till en annan sorts resenärer – ni som gör mina arbetsdagar mindre positiva. Ni kommer att känna igen er i följande frågor som ni brukar ställa till oss bussförare:

"Varför är du sen?"

"Vet du att du är sen?"

"Vilken tid skulle du avgå härifrån?"

"Du skulle ha kommit hit för X minuter sedan!"

"Jag ska klaga på dig för att du är sen."

"Måste ni alltid komma sent?"

Ni säger aldrig hej, ni tittar på föraren med elak blick och visar tydligt att ni är arga, ni tittar demonstrativt på klockan, ni lägger inte ert månadskort på accessmaskinen utan slår hårt och säger elaka saker till föraren. Jag förstår absolut att ni blir ledsna av förseningar – och därför skulle jag vilja berätta för er att tidtabellen är skriven för trafikanter och inte för bussförare.

Vad menar jag? Att det är trafikanterna som ska komma i tid till busshållplatsen och vänta på bussen, och inte tvärtom. För bussen är tidtabellen ”preliminär”, vilket innebär att det alltid är trafiksituationen som avgör om bussen kommer i tid eller blir försenad. Det händer mycket i trafiken varje dag, varje timme och varje sekund. Bussen KAN och FÅR komma sent, däremot FÅR bussen inte lämna hållplatsen tidigare än den står i tidtabellen.

► LÄS MER: Tio saker förskollärare stör sig på hos föräldrar

Det kan finnas många anledningar till att bussen är sen: trafikköer, oväder eller fel på bussen. Det är absolut inte förarens fel, som ni kanske tror. Är bussen sen, då finns det en anledning till det, och ni behöver inte vara arga på föraren. Att trafiksituationen är lugn kring hållplatsen där ni väntar betyder inte nödvändigtvis att det är lika lugnt på vägen dit. Vi som kör buss i stadstrafiken är utbildade yrkesförare, vilket betyder att vi kan vårt jobb, och vi vet vad, hur och varför vi gör si eller så. Om bussen är sen, behöver ni inte ”lära” föraren hur vi måste/borde/ska köra. Det är ingen bra idé att irritera och stressa upp föraren ni ska åka med – en irriterad och stressad förare är inte säker i trafiken! Ni behöver inte heller undra om bussföraren vet att bussen är sen – ja, det gör vi, det finns en klocka på instrumentpanelen som visar om vi ligger på plus eller minus. Kom ihåg det nästa gång ni väntar på bussen.

Nu vet ni varför bussarna ibland kommer sent, och jag är tacksam för att ni i fortsättningen visar respekt och är trevliga mot bussförarna som har DIG i fokus och tänker på DIN säkerhet i trafiken. Tack!

Svetlana Panourova

Bussförare

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro