ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Bussresenärer delades upp efter utseende och namn

Gustaf Eriksson · 25 Mar 2013
Uppdaterad 26 Mar 2013

Foto: Scanpix


"Personer med utländskt utseende" fick inte sitta på samma buss som "svenskar" när de skulle till till Ålandsfärjan. På Viking Lines bussar användes namnlistor för att skilja på "invandrare" och "svenskar". I dag håller rederiet krismöte.

klar

Artikellänk är kopierad

Det är Dagens Nyheter som under helgen har rapporterat om flera fall av segregering av busspassagerare.  – När jag, min bror och en kamrat till oss skulle åka från Cityterminalen till Grisslehamn i onsdags blev vi placerade i en buss där vi snart upptäckte att alla som gick ombord hade utländskt utseende. När vi tittade ut genom bussens fönster såg vi att alla som såg ”svenska” ut visades in i en annan buss.

Det säger en passagerare som har ett utländskt klingande namn men som är född i Sverige till tidningen. Uppdelningen som mannen berättar om genomfördes redan vid utgången från Cityterminalen. – Vi kände oss förolämpade, kränkta och diskriminerade, faktum var att det kändes som att vi var på väg till Arlanda för att bli utvisade ur Sverige, säger resenären till DN. Segregeringen ska ha inträffat på Eckerölinjens bussar, som tar passagerare till Ålandsfärjan. Bussarna körs av Veolia-ägda People Travel Group. Chauffören har tagits ur tjänst. – Det finns lite olika bilder av vad som har hänt. Föraren kommer inte att tjänstgöra innan detta är ordentligt utrett, säger bolagets vd Christer Litzell till metro.se.

En liknande uppdelning ska ha skett vid minst två tillfällen på Ålandsbussen. Men på söndagen berättade DN om ett nytt fall, som visar att segregeringen inte är unik. 

På rederiet Viking Lines bussar från Örebro har namnlistor använts för att sätta "invandrare" i en buss och "svenskar" i en annan.

Ett par som har drabbades av segregeringen i december förra året har rötter i Bosnien. Uppdelningen gjorde att plågsamma minnen kom tillbaka.  – Vi har upplevt när folk blir stoppade på bussen och det är ingen bra känsla. Och det fanns hela tiden en känsla av att vi kanske inte var på väg på någon kryssning utan kanske någon annanstans, säger mannen till DN.

På måndagsmorgonen håller Viking Line ett krismöte om händelserna. I ett pressmeddelande skriver Viking Line att bolaget inte accepterar någon form av segregering av människor.  Rederiet tillbakavisar att någon uppdelning ska ha ägt rum under det första av de två fall som DN rapporterar om. Enligt bolagets dokumentation ska bara en buss ha trafikerat den aktuella sträckan.  Nu ska Viking Line kontakta de bussbolag som rederiet har avtal med för att reda ut vad som hänt.  –  Vid minsta tveksamhet kommer vi att agera hårt och bestämt. Vi har nolltolerans mot särbehandling, rasism och sexism, säger Viking Lines vd Peter Hellgren. 

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Eriksson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro