ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Butik anklagas för rasism – ljusa dockor dyrare än mörkhyade och asiatiska

Emma Björkman · 22 Jan 2015
Uppdaterad 22 Jan 2015

Foto: Argos.co.uk


På den brittiska butikskedjan Argos kostar ljushyade dockor över hundra kronor mer än mörkhyade och asiatiska dockor. Nu anklagas kedjan för rasism.

klar

Artikellänk är kopierad

Den ljushyade dockan Maria kostar 430 kronor på den brittiska butikskedjan Argos hemsida medan den mörkhyade dockan Naima och den asiatiska dockan Yang säljs för cirka 300 kronor. Alla tre dockor är tillverkade av det franska företaget Corolle Calin och är identiska bortsett från sin hudfärg. Det har fått konsumenter att reagera. En trebarnsmamma upptäckte prisskillnaderna när hon skulle shoppa leksaker åt sin tvååriga dotter. Hon kontaktade Argos och påtalade att de olika priserna var ”oacceptabla”. – Det finns tillräckligt med fördomar i världen som det är utan att behöva kämpa mot rasistiska leksaker, säger mamman till The Sun, skriver The Telegraph. – Det är fel att barn ska växa upp och tro att icke-vita hudfärger är värda mindre. I ett mejl till mamman beklagar Argos det inträffade:  ”Jag ber om ursäkt när jag läser att du tagit illa upp av prisskillnaderna mellan Maria, Yang och Naima Corolle Calin-dockorna och jag kan försäkra dig att Argos aldrig med mening skulle uppröra eller såra våra kunder på något sätt”. En talesperson för butikskedjan säger till Mail Online att kostnadsskillnaderna beror på ett fel i prissättningen på hemsidan. ”Som ansvarig återförsäljare tar Argos starkt avstånd från varje antydan till diskriminering med prissättningen av Corolle Calin-dockorna. Ett misstag i prissättningen på nätet ledde till att en av dockorna har saluförts till ett felaktigt pris. Felet ska åtgärdas i dag och alla tre dockor kostar nu 24.99 pund (cirka 300 kronor reds.anm). Vi beklagar för eventuella missförstånd som det här orsakade”, skriver Argos i ett uttalande. Men när Metro går in på Argos nätbutik på torsdagsförmiddagen säljs fortfarande den ljusa Maria-dockan för över hundra kronor mer än Yang- och Naima-dockorna.

klar

Artikellänk är kopierad

Emma Björkman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro