ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Butik i Stockholm misstänks sälja vargpäls – riskerar fängelse

Karolina Skoglund · 22 Okt 2014
Uppdaterad 22 Okt 2014

klar

Artikellänk är kopierad

Bilden till vänster är tagen i butiken som misstänks för att sälja vargpäls.
Bilden till vänster är tagen i butiken som misstänks för att sälja vargpäls.Foto: Länsstyrelsen i Stockholm/TT

Ägaren har inte kunnat visa ett intyg på den päls som tillsammans med lappen ”varg” stod utanför en butik i Stockholm. Nu har Länsstyrelsen i Stockholm lämnat över ärendet till polisen. 

Den 2-3 september i år, och eventuellt längre, ska butiken i Stockholm ha salufört en päls av varg. Butiken har inte kunnat visa ett giltigt så kallat CITES-intyg för försäljningen av pälsen eller kunnat dokumentera att den är äldre från 1947. Det framgår i en anmälan om misstänkt artskyddsbrott till länsstyrelsen i Stockholm. 

Ett foto taget den 3 september visar en skylt i butiken där det står ”wolf” tillsammans med priset 15 900, som är överstruket och ersatt med ”now 4 000”, vilket innebär att den skulle vara nedsatt med nästan 75 procent om lappen är korrekt. 

I Sverige är det förbjudet att både köpa och sälja varg om den inte är äldre än från 1947. Brottet kan innebära böter eller fängelse i högst två år. 

När Metro ringer butiksägaren blir han upprörd.  – Jag säljer inte varg. Jag har inte sålt varg på över 20 år. Däremot säljer jag räv som liknar varg. Den där lappen är det någon annan som satt upp. Sådana där aktivister håller på med sådant hela tiden, säger han till Metro. 

Hur kommer det sig i så fall att ni inte märkte lappen?  – Va? Nej. Jag har inte sett någon lapp.

Britt Forsén är handläggare på länsstyrelsen i Stockholms län.  – Varg är ovanligt, men vi får lite tips då och då. Ofta är det uppmärksamma människor som ringer och tipsar. I det här fallet var det två väldigt kunniga personer som lämnade in ett foto. De jobbar båda på miljöförvaltningen och vet vilka regler som gäller, säger hon. 

Generellt tror hon att det handlar om okunskap när föremål som varg är ute till försäljning, men vissa undantag. Det aktuella ärendet har nu lämnats över till polisen som ska undersöka saken närmare. – Det kan hända att föreståndaren inte förstått vad vi frågat efter, men alla sådana här produkter som säljs måste ha ett giltigt intyg. Det har butiken inte kunnat uppvisa. 

klar

Artikellänk är kopierad

Karolina Skoglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro