ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Butiker blir fort – du får betala

Arne Wirén · 7 Maj 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Montrarna på Klockmaster är som kassaskåp med skottsäkra rutor. På natten skyddar Svante Nilsson dessutom sina klockor med en extra gallergardin. 

Montrarna på Klockmaster är som kassaskåp med skottsäkra rutor. På natten skyddar Svante Nilsson dessutom sina klockor med en extra gallergardin.  Foto: Henry Lundholm


klar

Artikellänk är kopierad

Urhandlaren Svante Nilsson på Klockmaster vid Globen i Stockholm har tvingats bygga om för 1 miljon kronor. Efter tre rån och fem inbrott är hans butik numera som ett fort. Skyltfönstren är av pansar­glas. Taket och väggarna är stålklädda så att ingen in­brottstjuv ska kunna såga sig in via grannbutikerna. 

Montrarna med de dyraste klockorna är kassaskåp med glasdörr, inköpta för 90 000 kronor styck.– Glaset står emot en AK-5:a. Och öppningen är fördröjd, så även om jag stänger av larmet för en monter tar det sju minuter innan jag kan öppna den. Vi är tvungna, annars är det ingen som vill försäkra oss. Men det är något fel när man måste göra så här, säger Svante Nilsson.

... och säkerhetskostnaden ger högre priser

HÖGT PRIS. Butikernas kostnader för säkerhet mot rån och inbrott skenar. – Förr kostade ­säker­heten en halv procent av omsättningen. Nu börjar den närma sig 1 procent.

Och det drabbar konsumen­terna i form av högre priser, säger Dick Malmlund, säkerhetschef på Svensk Handel.

Varor för 12 miljarder kronor om året försvinner i rån, stölder och inbrott.– Sedan jag började i branschen på 80-talet har svinnet tredubblats, säger Dick Malmlund.

Handlarna satsar nu mer än 5 miljarder kronor om året på säkerhet.– Det finns butiker med upp till 40 kameror. De mest spektakulära brotten klaras upp just med hjälp av övervakningskameror, säger Dick Malmlund.

Värdetransporter, vakter och butikskontrollanter kos­tar allt mer. Kassor byggs om så att pengarna hamnar i ett slutet kassasystem som ingen kommer åt. ­Butiks­personal utbildas i att hantera hot och rån.

klar

Artikellänk är kopierad

Arne Wirén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro