ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Butiker sålde omärkt tofu och felpackade groddar

Björn Sjö · 31 Jan 2019
Uppdaterad 31 Jan 2019
Groddar i avfallspåsar och tofu utan innehållsdeklaration i plastbaljor upptäcktes vid kontrollen av livsmedelsbutiker i Malmö.

Groddar i avfallspåsar och tofu utan innehållsdeklaration i plastbaljor upptäcktes vid kontrollen av livsmedelsbutiker i Malmö. Foto: Malmö miljöförvaltning


Miljöförvaltningen i Malmö har förbjudit två butiker att sälja vissa matprodukter. Vid en inspektion hittades tofu med oklar härkomst, och böngroddar som förvarades i avfallspåsar.

klar

Artikellänk är kopierad

Miljöförvaltningen gjorde sin inspektion efter flera anonyma tips från allmänheten kring jul.

Enligt tipsen sålde matbutiker i Malmö hälsofarlig tofu och böngroddar som odlats på en privatpersons toalett.Miljöinspektörerna hittade i en butik mycket riktigt tofu som låg i öppna plastbackar och såldes i lösvikt.

Butiksägaren hävdade först att den ostliknande sojabönsprodukten kom från en nederländsk tillverkare.Men innehållsdeklarationer, fakturor och följesedlar saknades.Till slut framkom att tofun var tillverkad av en privatperson i Göteborgsområdet.

Osäkert livsmedel

– Det är ett osäkert livsmedel som inte får säljas. Vi vet inte hur tofun tillverkats eller vad den innehåller. Butiksägarna får kassera det, eller äta upp det själva, säger livsmedelsinspektör Nadia Borg Jeizawi till Metro.

Göteborgaren har även sålt bakelser och kakor till Malmöbutiker.– Han har inget registrerat livsmedelsföretag. Vi har nu tipsat om hans verksamhet till miljöförvaltningen i Göteborg, säger Nadia Borg Jeizawi.

I en annan butik hittades böngroddar. Här kunde tipset om att tillverkningen skett på privata toaletter inte styrkas. Groddarna hade etiketter som visade på tillverkare med tillstånd.

Groddar i avfallspåsar

Däremot fick förpackningarna inspektörerna att reagera.– Groddarna låg i vanliga avfallspåsar med tidningspapper, säger Nadia Borg Jeizawi och klassar förvaringen som ohygienisk och olämplig för livsmedel. Groddsäckarna belades liksom tofun med försäljningsförbud.

Böngroddar är ett känsligt livsmedel. Groddningsprocessen gynnar bakterier som kan orsaka allvarliga sjukdomar. Ett utbrott av ehec-smitta som krävde nära 50 liv  i Europa 2011 berodde enligt hälsomyndigheterna på råa groddar.

LÄS MER
Vi kan inte gulla bort bakterier
klar

Artikellänk är kopierad

Björn Sjö
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro