ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Butiker som langar till barn får milda straff

Fredrik Beckman · 21 Sep 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Ingrid Hedberg och Anna Mourao på Nordhemsskolan försöker upplysa elever och föräldrar om spritförsäljningen.

Ingrid Hedberg och Anna Mourao på Nordhemsskolan försöker upplysa elever och föräldrar om spritförsäljningen. Foto: Christina Blom


• Butiker och langare som säljer sprit till barn får ofta bara böter Sålde vodka till 13-åring – fick betala ett par tusenlappar Ett misslyckande”

klar

Artikellänk är kopierad

På en skola i centrala Göteborg hittar rektorn en flaska vodka i en 13-årings skåp. Eleven erkänner att han köpt flaskan i en närliggande tobaksbutik och rektorn tar kontakt med polisen, som lägger resurser på att spana mot butiken.

I slutet av juli, nästan ett år senare, gör man ett tillslag och hittar 60 flaskor vodka bakom disken och i ägarens bil – klara att hämtas av elever.

Trots mängden alkohol och att polis och åklagare kunnat bevisa att ett flertal ungdomar, flera under 18 år, har handlat i butiken valde tingsrätten att inte bedöma alkoholförsäljningen som grov. Mannen som driver butiken och hans bror fick dagsböter, som totalt landade på ett par tusenlappar var.– Jag är förvånad. Praxis säger att de här brotten borde tas lite allvarligare. Det är ett misslyckande, säger åklagare Christoffer Ohlsson.

Göran Stenström, polis i Göteborg city och som var med och utredde butiken i Vasastan tycker inte att straffen har någon avskräckande effekt. Han jämför med straffen för narkotikaförsäljning.– När det gäller narkotika dömer rätten till många års fängelse. Det här är ju också en drog för ungdomarna.

"Vanligt med sprit- och öltaxi"

Anna Mourao, lärare och Ingrid Hedberg, fritidspedagog, båda på Nordhemsskolan i Linnéstaden, har sett att spritförsäljning till unga förekommer hela tiden.– Så kallade sprit- och öltaxi är vanliga och det är fester varje helg, säger Anna Mourao.

De menar att de unga de träffar har mycket fester, ofta varje helg. För att motverka problemen brukar de försöka prata om spritförsäljningen med elever och föräldrar. – Men vi undviker att peka ut enskilda och nämner i stället att det dricks i klassen. Sedan får föräldrarna fråga oss om de vill veta om det gäller deras barn, säger Ingrid Hedberg.

”Ett hysch-hysch kring frågan”

Thomas Johansson är  rektor för Nya Lundenskolan.– Vi hör rykten om att elever dricker. Då informerar vi föräldrarna och vi är extra vaksamma vid storhelger när alkohol är vanligare. Det händer även att vi kontrollerar butiker i närheten. – Jag upplever inte att vi har något större bekymmer med drickande elever. Men samtidigt så råder det ett hysch-hysch bland ungdomarna kring den här frågan.

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Beckman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro