ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Butiker som rånas blir rånade igen

Evelina Olsson · 22 Sep 2011
Uppdaterad 22 Sep 2011
Christopher Larsson på Ica Frestaren i Åkarp som utsatts för tre rån på mindre än två år.

Christopher Larsson på Ica Frestaren i Åkarp som utsatts för tre rån på mindre än två år. Foto: Kinga Lezanska Sjölin


Risken att rånas igen är 1 på 10 för redan rånade butiker. Forskare: Överraskande att man inte vidtar åtgärder efter första rånet.

klar

Artikellänk är kopierad

Risken för att en redan rånad butik ska bli rånad igen inom ett år är 1 på 10 visar en ny rapport från Brottsförebyggande rådet, Brå. – Det är överraskande att man inte vidtar åtgärder redan efter det första rånet, säger Madeleine Blixt, utredare och enhetsråd på Brå.

Exempel på sådana åtgärder är en begränsning av kontanter i kassan och tydlig information om det, förbättrad belysning inne och utanför butiken och säkerhetsutbildning för personalen.

Rapporten visar att mer än hälften av butiksrånen sker på ensambemannade butiker, oftast kvällstid och att rånen ökar under vintermånaderna november till februari. – Många tillgreppsbrott ökar under sommarmånaderna, men här ser vi tvärt-om en ökning under vintern. Ett skäl till detta kan vara att det är färre människor i rörelse då, vilket rånaren finner fördelaktigt, säger Madeleine Blixt.

Ungefär 75 procent av butiksrånen begås i stor-städerna och den generella risken för en butik att bli utsatt för rån räknas till 1 på 100.

Här har de slagit till tre gånger på två år

Christopher Larsson och hans kollega Anna-Maria Håkansson på Ica Frestaren i Åkarp har utsatts för tre rån på mindre än två år. – Vi jobbar stenhårt med att förebygga. Men visst tittar man sig över axeln på kvällen, säger Christopher Larsson.

Livsmedelsbutiken har drabbats hårt av rånen, bara självriskerna uppgår till 35 000 kronor. Men tack vare stöd från kunderna har man orkat fortsätta. – Det hjälper något oerhört att få prata om det. Det tråkiga är bara att många säger sig veta vem som ligger bakom rånen, men att det inte räcker för att ta fast dem, säger Christopher Larsson.

klar

Artikellänk är kopierad

Evelina Olsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro