ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Butikerna skänker bort mat – för att minska matsvinnet

Evelina Pålsson · 9 Feb 2016
Uppdaterad 9 Feb 2016
"Fullgod mat kan slängas av flera anledningar. Bland annat på grund av överproduktion. Efter sommaren fick massor av fin grillkorv slängas eftersom det blev en kall och eländig sommar" säger Claes Salomonsson.

"Fullgod mat kan slängas av flera anledningar. Bland annat på grund av överproduktion. Efter sommaren fick massor av fin grillkorv slängas eftersom det blev en kall och eländig sommar" säger Claes Salomonsson. Foto: TT Nyhetsbyrån/Urban Brådhe


Varje år slänger Sveriges livsmedelsbutiker 60 000 ton fullt ätbar mat. För att minska svinnet har Willys valt att skänka maten till välgörenhetsorganisationer.

klar

Artikellänk är kopierad

Frukt blir det allra mest svinn utav följt av bröd och kött uppger Axfoods presschef Claes Salomonsson. Axfood är Willys moderbolag. Enligt presschefen är det fullgod mat som slängs på grund av överproduktion eller att ingen köper varorna på grund av att de tycker att det är för nära bäst före datum.

► LÄS MER: Niklas, 28, vill stoppa matsvinnet – med en grupp på Facebook

– Det är fullgod mat som av någon anledning måste slängas, säger Claes Salomonsson.

Av Willys 190 butiker är det hittills 16 butiker runt om i landet som samarbetar med lokala välgörenhetsorganisationer. I snitt har cirka 150 kilo mat i veckan skänks bort sedan projektet drog i gång och livsmedelskedjan söker fler sammarbetspartners. Målet är att 200 000 ton mat ska gå till välgörenhet i stället för att slängas.

– Folk i dag är så rädda för bäst före datum men det gör inget att varan har passerat bäst före datum så länge den inte har passerat sista förbrukningsdag, säger Claes Salomonsson.

► LÄS MER: Nej, det är inte farligt att värma upp mat flera gånger

I Östersund används maten i Frälsningsarméns soppkök och i Visby går maten till ett härbärge. Även Willys konkurrenter satsar på att minska matsvinnet. Ica har sedan flera år tillbaka avtal med frälsningsarmén och flera lokala välgörenhetsorganisationer och Coop har börjat sälja ful frukt.

– Jag tror att år 2016 blir ett år då frågan om matsvinn lyfts upp och debatteras mycket mer än tidigare, säger Claes Salomonsson.

Enligt Livsmedelsverket är det tillåtet att skänka bort livsmedel som passerat bäst före-dag eftersom det kan vara fullgott även efter det. Däremot är det inte tillåtet att skänka bort livsmedel som passerat sista förbrukningsdag. 

klar

Artikellänk är kopierad

Evelina Pålsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro