ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Butiksägare anmäld för diskriminering

Johan Nordström · 25 Jan 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

Skylten i fönstret – fall för Diskrimineringsombudsmannen

klar

Artikellänk är kopierad

Lunds största fotoaffär är anmäld för diskriminering. Informationsskylten på fasaden är skriven på polska, svenska och engelska.
Lunds största fotoaffär är anmäld för diskriminering. Informationsskylten på fasaden är skriven på polska, svenska och engelska.Foto: Kinga Lezanska Sjölin

Dyrbara kameror förvaras ej i butiken nattetid. Så säger skylten i fönstret på Mattsons Foto & Video i Lund. Nu är den anmäld till ombudsmannen mot etnisk diskriminering (DO). Orsaken är att den är skriven på polska. Anmälaren, en Lundabo, tycker att skylten är fientlig mot polacker, men butikens ägare, Ulf Ögge, ser skylten som ren information.– Jag hade tre inbrott på kort tid för åtta år sedan. Tjuvarna körde in med bil i entrén. När jag var i rätten visade det sig att samtliga var polacker, och de kunde varken engelska eller svenska. Min polske vän hjälpte mig då att skriva skylten.

Ulf Ögge har kvar skylten i sitt fönster, men säger att han kommer att göra som DO finner lämpligt. – Den har varit där i åtta år och det är aldrig någon som har sagt något om den. Däremot har inbrotten upphört.

DO:s jurist Per Holfve har just mottagit butikens svar.  – Vi undersöker om det kan vara en form av trakasserier. Men svaret kommer att dröja. Först ska vi kontakta anmälaren och delge honom vad butiken svarat.

För att butiken ska bli fälld måste budskapet på skylten ha en viss tyngd. Förarbetena till lagen om förbud mot diskriminering säger att ”nedsättande tillmälen, kränkande uppförande, rasistiska uttryck och nedsvärtning” är otilllåtet.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Nordström
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro