ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Buttericks skyltning fälls för könsdiskriminering

Tomas Lundin · 8 Dec 2014
Uppdaterad 8 Dec 2014
Buttericks butik i Stockholm.

Buttericks butik i Stockholm. Foto:  Holger.Ellgaard/Creative Commons


klar

Artikellänk är kopierad

En manlig student stående i mössa och två kvinnliga studenter som kravlade på marken i prydde Buttericks skyltfönster inför skolavslutningen. Nu fälls skyltningen för att vara könsdiskriminerande. 

En privatperson som passerat maskeradbutiken Buttericks butik i Göteborg har anmält företaget till Reklamombudsmannen. Så här beskriver RO skyltningen. 

”I fönstret visas tre skyltdockor, en manlig och två kvinnliga. Den manliga skyltdockan sitter på en hög stol i mitten. Han är klädd i kostym och har en studentmössa på huvudet. Han sitter bredbent med bene och har händerna i sitt knä samtidigt som hans huvud är lätt vänt åt sidan. Runt hans hals hänger flera blågula band med olika gosedjur på. I sin ena hand håller han en svensk flagga.”

Den manliga studenten står i stark kontrast till hans kvinnliga klasskamrater. 

”Till vänster sitter ena dockan lutad mot en vägg i profil. Hon är klädd i en vit långklänning samt har ett hårsmycke på huvudet och även hon har flera blågula band med olika gosedjur på runt halsen. Till höger finns den andra dockan som föreställer en kvinna. Hon är klädd i vit klänning som slutar mitt på låren och har en rosa blomkrans i håret. Hon ligger ned på golvet på sidan med det ena benet böjt under sig och det andra utsträckt. Hon stödjer sig på sina underarmar och huvudet är riktat snett nedåt. Flera blågula band med gosedjur hänger runt hennes hals.”

Anmälaren har reagerat på att mannen verkar vara i kontroll medan de unga kvinnorna sitter och ligger ner, något som denne menar iscensätter förlegade könsroller för ungdomar. 

Buttericks medger att skyltningen kan ha varit olycklig men håller inte med om att den ska ha varit kränkande. 

”lickan som sitter på golvet är uppenbarligen en nybakad student eftersom hon är behängd med blågula band och mjukdjur. Dock har hon valt att inte bära studentmössa eftersom hon kanske menar att den är en klassymbol.”, försvarar sig Buttericks enligt RO:s yttrande. 

Buttericks ska ha ändrat skyltningen strax efter att anmälaren, som ska ha varit mycket uppretad, påpekade den för personalen. 

RO anser att reklamen är könsdiskriminerande och strider mot Internationella Handelskammarens regler om könsdiskriminerande reklam. 

Reklamombudsmannen är näringslivets egen kontrollorganisation och en fällning har ingen rättslig innebörd.Fotnot: Reklamombudsmannen har inte fått tillåtelse att släppa anmälarens bild av skyltningen till Metro

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro