ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Bygg ett trådlöst nätverk som når fyra mil hemifrån

Aron Andersson · 5 Mar 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Hinternet tillåter att man kan ta sig flera mil bort från huset och ändå använda internet via hemmanätverket. 

Hinternet tillåter att man kan ta sig flera mil bort från huset och ändå använda internet via hemmanätverket.  Foto: Dennis Stenmark


klar

Artikellänk är kopierad

Är du trött på ditt trådlösa nätverks svaga täckning? Som radioamatör kan du använda din utrustning för att få en räckvidd på flera mil.I USA kallas det för Hinternet, en sammanslagning av orden ”ham”, som är slang för radioamatör, och ”internet”. Hinternet är något som just radioamatörer har möjlighet att ägna sig åt. Post- och Tele­styrelsen, PTS, tillsynsmyndighet för radio i Sverige, känner dock inte till verksamheten.– Det har jag inte hört om här inom huset men jag ska prata med våra jurister så vi är förberedda, säger Urban Landmark, expert på teknikfrågor på PTS.

Tekniken fungerar dock lika bra i Sverige och visar sig till slut vara laglig även här.– Så länge de håller sig inom vissa frekvenser är det fritt fram från vår sida. Men börjar det användas i kommersiella syften hamnar det utanför undantaget, säger Urban Landmark Med hjälp av relativt enkelutrustning är det möjligt att få det trådlösa nätverket att nå 4 mil. Då gäller det dock att ingenting skymmer sikten. Dessutom får inte signalen störa någon annan.– Amatörradio har alltid sekundär status. Om du stör någon som har wlan hemma eller om det finns militära radar på samma frekvenser måste du stänga av. Du får vara där på nå­der, säger Niklas Gunhamn, vd för Radiobolaget och sändareamatör.

Han har länge arbetat med tillverkning av antenner och tycker att det är viktigt att poängtera att en sändareamatör inte kan ta sig vilka friheter som helst.– Det finns något som kallas ham spirit, det vill säga radioamatör-andan. En sorts moralisk aspekt om vad det är vi ska syssla med. Amatörradio är ett hobbyintresse du har för att lära dig. Jag uppmuntrar naturligtvis sådana här tester men det går inte att uppnå någon fantastisk prestanda, säger Niklas Gunhamn. 

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro