ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Byggde om flugsmälla – fick böta 12 000

Karl Enn Henricsson · 8 Sep 2017
Uppdaterad 8 Sep 2017
Den elpistol som mannen byggde av komponenter från en elektronisk flugsmälla.

Den elpistol som mannen byggde av komponenter från en elektronisk flugsmälla. Foto: Polisen


Den elektroniska flugsmällan bet inte på getingar, så mannen byggde om den. Resultatet blev en elpistol, enligt polisen. Nu har mannen dömts till drygt 12 000 kronor i böter för vapenbrott.

klar

Artikellänk är kopierad

Mannen hade en elektronisk flugsmälla formad som ett tennisracket. Men flugsmällan bet inte på getingar, varför han tog vissa av komponenterna och byggde om den. Under arbetet fick han själv flera stötar, har mannen, som är i 50-årsåldern, berättat för tingsrätten.

I mars lät det dock annorlunda. Då hans chef konfronterade honom berättade han att han tillverkat en elpistol som försvar eftersom hans sambo kände sig otrygg, har chefen berättat för polisen. Mannen togs ur tjänst och chefen polisanmälde honom.

Polisen undersökte apparaten och konstaterade att då man tryckte på knappen så uppstod synliga ljusbågar och att ”denna typ av elpistol ger upprepade elchocker som är smärtsamma och som tillfälligt slår ut viljestyrda muskelgrupper”. Slutsatsen blev att apparaten kunde jämställas med ett skjutvapen, i lagens mening.

Östersunds tingsrätt misstror visserligen inte mannens uppgifter om hur apparaten tillverkats, men skriver i domen ”Att NN uppgivit att syftet med innehavet endast var att döda getingar är inte något som enligt tingsrättens bedömning gör att anordningen faller utanför bestämmelsen”.

LÄS MER: Elpistoler som ser ut som Iphones säljs på nätet

Mannen döms nu för ringa vapenbrott till dagsböter om drygt 12 000 kronor. Dessutom ska flugsmällan/elpistolen förverkas.

Flugsmällan plockades isär och undersöktes av polisen.
Flugsmällan plockades isär och undersöktes av polisen.Foto: Polisen
klar

Artikellänk är kopierad

Karl Enn Henricsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro