ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Byggfacket kritiseras för miljonavgifter

David Baas · 30 Okt 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011

Byggnads tar in hundratals miljoner för lönegranskning

klar

Artikellänk är kopierad

GRANSKNING.  Byggfacket tar in hundratals miljoner kronor på en extraavgift från byggarbetarna för att granska att lönerna är korrekta. Pengarna går inte alltid till granskning. – Man säger att det är för att kontrollera lönen men jag har under de 15 år som jag jobbat i byggbranschen inte sett en gransknings- eller mätningsman – inte ens på vykort, säger före detta byggarbetaren Tommy Evaldsson till SVT:s ”Rapport”. ”Rapport” har granskat det granskningsarvode på 1,5 procent som tas ut från byggarbetarna. Arvodet – i genomsnitt 369 kronor i månaden per arbetare – går till facket för att de ska granska lönerna så att de blir korrekta. Byggettan gör varje år ett överskott på mellan 3 och 14 miljoner kronor på arvodena. Var pengarna går vet inte Byggettans ordförande Torgny Johansson. Byggnadsarbetarförbundets ordförande Hans Tilly menar att arvodet inte är för högt. – Jag kan inte Byggettans siffror, men totalt sett för alla avdelningar så är det ett underskott, säger Tilly till Metro och fortsätter: – Vi gjorde en sammanställning för några år sedan som visade att vi räddade ungefär 100 miljoner kronor åt våra medlemmar. ”Rapports” beräkningar visar dock att byggnadsarbetarförbundet tar in minst ett par hundra miljoner kronor varje år i granskningsarvoden.

•• Jag har inga problem att själv kontrollera att min lön är rätt. Borde inte byggnadsarbetarna klara det också? – Jo, det kan man tycka, men vi har gjort undersökningar som visar att vi sparar in mycket pengar på de redovisningar vi granskar och på de besök vi gör på företagen, säger Tilly. Flera byggbolag som ”Rapport” talat med visar däremot att facket i princip aldrig kollar lönerna. – Det är inte ofta. Det är flera år sedan vi hade en sådan rättelse, säger Gun Tornay löneadministratör på NCC till Rapport.

klar

Artikellänk är kopierad

David Baas
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro