ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Byggnads säger nej till medlarnas bud – nu blir det strejk

Helena Wande/TT Filip Norman/TT · 11 Apr 2016
Uppdaterad 11 Apr 2016
Byggnads ordförande Johan Lindholm utanför Näringslivets hus i Stockholm på måndagskvällen.

Byggnads ordförande Johan Lindholm utanför Näringslivets hus i Stockholm på måndagskvällen. Foto: TT Nyhetsbyrån


Förhandlingarna pågick in i det sista, och på måndagskvällen kom Byggnads besked om medlarnas bud: Nej. Nu går 1 650 byggnadsarbetare ut i strejk.

klar

Artikellänk är kopierad

"Det bud medlarna presenterade idag är helt tomt och innehåller ingenting av våra krav. Därför säger vi nej", skriver Byggnads i ett pressmeddelande på måndagskvällen.

Tidigare under dagen träffade både fackförbundet Byggnads och arbetsgivarsidan Sveriges Byggindustrier medlarna i hopp om att lösa konflikten.

- Vi har framfört vad vi tycker är viktigt för medlarna och jag vill och hoppas att vi kommer till förhandlingsbordet nu, så att vi får till de lösningar vi har pratat om, sade Johan Lindholm, förbundsordförande för Byggnads, till TT

"En maktkamp"

Vid 18.30-tiden kom Byggnads besked om att strejken inleds på tisdagen.

"Oansvarigt", kommenterade Sveriges Byggindustrier strax efteråt och beskrev budet som "en rak förlängning" av det befintliga avtalet.

"Nu är det uppenbart att det bara handlar om en maktkamp inom LO-förbunden om vilket förbund som ska sätta lönenivån i Sverige. Vad Byggnads vill är att deras höglöneförbund ska dra ifrån ännu mer", skriver Ola Månsson, vd för Sveriges Byggindustrier, i ett pressmeddelande.

Stötestenen i byggnadskonflikten har framför allt varit lönesystemet. Även i lördags fick Byggnads och Sveriges Byggindustrier ett bud från medlarna som facket senare sade nej till.

Byggnads ansåg att det budet var ett "frontalangrepp på våra lönesystem och i förlängningen också ett angrepp på den svenska modellen".

Enligt arbetsgivarsidan innehöll budet bland annat en låglönesatsning och satsningar för förbättrad jämställdhet och arbetsmiljö.

Strejk på tisdag

Facket har varslat om strejk för totalt 2 600 av sina medlemmar. 1 650 av dem går ut i strejk klockan 6 på tisdagen.

Enligt arbetsgivarsidan så berörs totalt nästan 10 000 anställda av strejken.

Samtidigt har Målareförbundet lagt ett nytt varsel för att öka trycket på arbetsgivarna. Varslet innebär att ytterligare omkring 440 målare på 14 företag tas ut i strejk den 22 april, om parterna inte kommit överens innan dess.

I fredags gick omkring 260 målare ut i strejk.

► LÄS MER: Det här händer när Byggnads går ut i strejk

klar

Artikellänk är kopierad

Helena Wande/TT Filip Norman/TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro