ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Bykrogen lades ner – nu har den 400 ägare

Tobias Berg · 19 Nov 2012
Uppdaterad 19 Nov 2012
Bell Troedsson, 2, och Sara Frostberg Lowery, 37, med fler av de nya ägarna till stationshuset i Röstånga. 

Bell Troedsson, 2, och Sara Frostberg Lowery, 37, med fler av de nya ägarna till stationshuset i Röstånga.  Foto: Kinga Lezanska Sjölin


I Röstånga gick hälften av byborna ihop och köpte stationshuset för att hålla byn livskraftig.

klar

Artikellänk är kopierad

I Röstånga har invånarna bestämt sig för att ta framtiden i egna händer. I ett ovanligt initiativ har ungefär hälften av byns hushåll, nästan 400 personer, gått ihop för att köpa ortens gamla stationshus i hopp om att hålla byn livskraftig. Huset har tidigare använts som sommarrestaurang och till aktiviteter och konserter men 2010 lade den förra ägaren ner och sedan dess har huset stått tomt. Genom ett nystartat aktiebolag har invånarna och föreningen Röstånga Tillsammans nu köpt den anrika byggnaden. Planen är att arrendera ut den till den Röstångafödda krögaren Elin Wigner som ska driva restaurang där. Enligt en av initiativtagarna, Johan Bergstrand, är köpet av stationshuset ett led i föreningens arbete att utveckla bygden utan att vänta på att kommunen eller någon annan hjälper dem.

– Man kan antingen klaga och tycka att någon annan kan göra något eller så kan man ta och göra det själv, säger han.

Att man lyckats få med sig så många Röstångabor på idén förklarar Johan Bergström med att Röstånga är en plats där det finns väldigt många föreningar och stort engagemang men få mötesplatser.

– Det känns som en fantastisk idé. Det är ett speciellt ställe i en speciell by med många engagerade människor, säger delägaren Sara Frostberg Lowery.

klar

Artikellänk är kopierad

Tobias Berg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro