ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Byteshets – jakten på det stora klippet

Arne Wirén · 21 Maj 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

Foto: Urban Brådhe


klar

Artikellänk är kopierad

En stor flyttkarusell pågår i det tysta i Stockholm. Sedan de borgerliga vann kommunalvalet i höstas och det blev fritt fram för ombildning till bostadsrätter vill många göra ett klipp genom att byta till en blivande bostadsrätt. Andra vill bli av med den de har.Det är ett nytt fenomen. Bostadsbytarsajterna Bjornsbytare.se och Lagenhetsbyte.se har det senaste halvåret formligen svämmat över av annonser av den här typen.En familj med en fyra vid Vanadislunden vill ha en likvärdig lägenhet, men med ett förbehåll: ”Endast blivande bostadsrätt av intresse”. En kvinna med en sekelskiftestrea på Söder med trägolv och kakelugn vill ha en liknande i innerstan. ”ENDAST intresserad av blivande bostadsrätt!” De bor i fastigheter där man i de flesta fall bildat vilande bostadsrättsförening men där värdarna inte vill sälja.– I dagsläget har min man och jag inte råd att köpa en så stor bostadsrättslägenhet som den vi bor i. Men om vi hamnar i en förening som är på väg att köpa får vi råd, säger en kvinna med en fyra på 104 kvadratmeter i Vasastan.

Men vilka byter de med? Vem avstår från en bra affär? Svar: De som ser till att vinna något i gengäld. Många passar på att byta till något bättre. De har under alla år försökt byta till något större, finare, med lägre hyra eller bättre läge, men inte fått något napp. Deras lägenhet kanske inte ens är särskilt attraktiv. Men nu har de plötsligt trumf på hand, att den snart ska bli bostadsrätt.En man med en femma på Söder till exempel, i ganska trafikstört läge men blivande bostadsrätt, vill ha ”större i innerstan”. Andra är i läget att de ska separera och passar på att byta sin lägenhet mot två. En familj i en fyra på Söder ”vill ha en 2–4:a och en 1–2:a”. Några har så låg lön att de vet att de inte kommer att få låna till köpet.

Problem med grannen som hyresvärd

ALTERNATIV. Det finns ett alternativ för den som vill stanna kvar i sin bostad som hyresgäst efter en ombildning. Men många söker sig i stället till hus som inte ska bli bostadsrätter. Och det är inte konstigt, enligt Hyresgästföreningens ombudsman P-O Brogren. De vill helt enkelt inte ha sina grannar som hyresvärd.– Att plötsligt få sina grannar som hyresvärd måste inte leda till problem, men det är ett faktum att bostadsrättsföreningar går hårdare fram som hyresvärdar än privata hyresvärdar eller allmännyttan gör. De är mer pigga på att vräka hyresgäster, eftersom de kan vinna ekonomiskt på det. Lyckas de komma åt en lägenhet som de kan sälja har de pengar till exempelvis en hissrenovering eller ett stambyte. Hyresgäster kan hamna i konflikter även med allmännyttan eller en privat värd, men då bor oftast inte hyresvärden i huset.    

"Det ringer hela tiden"

Familjen vill byta bort sin blivande bostadsrätt

VILL INTE KÖPA LOSS. Sofia Zouagui bor med sina tre systrar och sin mamma i en femma. De bryr sig inte om att köpa loss sin lägenhet. I stället passar de på att försöka byta den mot två.– I två tre år har vi försökt få till ett sådant byte och inte lyckats. Men nu när lägenheten är en blivande bostadsrätt är många fler intresserade. Det ringer hela dagarna, berättar hon.Hennes lägenhet ligger i bostadskomplexet ovanpå Ringen vid Skanstull. Det är en femma i etage, med loftgång mot gården och balkong mot Ringvägen. Här har Sofia bott i hela sitt liv. Nu är hon och alla systrarna vuxna och det är dags att dela på sig. De hoppas på att få två treor i byte, så att två av flickorna kan flytta till den ena lägenheten och mamman och den tredje flickan kan flytta till den andra.– Vi har stått upp till tio år i bostadskö och det har inte gett något. Vi vill alla bo kvar i innerstan. Man blir bortskämd med närheten till allting, vill inte åka buss och tunnelbana.De som svarar på bytesannonsen är mest folk som flyttar ihop, redan har barn på var sitt håll och behöver något stort, säger hon.– Ännu har vi som mest bara blivit erbjudna en trea och en tvåa. Men vi vet att vi har ett övertag och tror nog att vi ska få till ett byte före bostadsrättsföreningens stämma i höst, då köpet ska spikas.

Foto: Urban Brådhe

"Vi skulle få mer kontroll"

BOR I TREA. För Sanna Eklund och Mattias Wik är det mest en chansning. Om någon med en stor blivande bostadsrätt skulle vilja byta mot deras trea i Sabbatsbergsområdet är de glada. Annars bor de gärna kvar.– Vi vill helst ha större. Och bostadsrätt känns mer som det normala numera. Vi tror att vi skulle få mer kontroll och mer valfrihet. Sedan i julas har Sanna och Mattias annons ute.– Vi har fått några intressanta svar men får känslan att många är avvaktande och vill se om de kan hitta något bättre. 

klar

Artikellänk är kopierad

Arne Wirén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro