ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

C: Fler terminer, kortare sommarlov

TT · 22 Mar 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Inför en tredje skoltermin i grundskolan, föreslår en arbetsgrupp i Centerpartiet. På så sätt skulle eleverna kunna få fler lärarledda lektioner.

Elevernas pris för förslaget är kortare sommarlov, skriver Svenska Dagbladet. I dag har de rätt till 6 665 lärarledda lektioner fördelade över nio år, vilket enligt arbetsgruppens ledamot Sofia Larsen är mindre än i de flesta EU-länderna.

Gruppen vill ge eleverna 200—250 timmar till. För att klämma in dem behöver årets dagar utnyttjas mer och ett sätt att göra det är att dela in läsåret i tre terminer, säger Larsen och kallar dagens system förlegat.

Hon tror att lärarna skulle gilla tre terminer eftersom de ofta upplever att tiden inte räcker. Hon förmodar att det även gäller föräldrarna som måste "pussla på alla möjliga sätt för att få ihop" de tio sommarlovsveckorna.

Vad eleverna anser är oklart men Larsen förmodar att deras reaktioner beror på hur skolorna hanterar undervisningen.

Om årets Centerstämman antar förslaget går Sofia Larsen till de andra regeringspartierna med det.Moderaternas Margareta Pålsson ser förslaget som "ingen dum idé". FP:s Christer Nylander tror att eleverna behöver sommarlovet för att återhämta sig. Extratiden kan stoppas in i håltimmar, är hans motbud.

KD:s Gunilla Tjernberg kan tänka sig att granska idén men varnar för ökad kostnad.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro