ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

C förlorar mandat till SD – efter röstmiss

Valerie Kaspersen · 10 Sep 2018
Uppdaterad 11 Sep 2018

Foto: IBL


Ett valdistrikt hade skickat in felaktiga siffror till Valmyndigheten under valnatten. Nu skiljer det två mandat mellan de traditionella blocken i riksdagen.

klar

Artikellänk är kopierad

Efter en röstmiss drar de rödgröna ifrån och avståndet mellan blocken i riksdagen ökar. De rödgröna har nu 144 mandat och Alliansen 142, rapporterar TT.

– Ett distrikt i norra Västra Götalands län hade blandat ihop valen. De hade rapporterat in siffrorna för landstingsvalet i stället för riksdagsvalet, säger Lars Aden Lisinski, pressekreterare vid Valmyndigheten, till TT.

Missen påverkade mandatfördelningen. Ett mandat från Centerpartiet har gått till Sverigedemokraterna. 

Valförrättaren ringde först in det korrekta valresultatet i riksdagen, sedan i kommunen – och sist landstingets resultat. Vilket då skrev över resultatet i riksdagsvalet som tidigare hade rapporterats.

Valresultaten verifieras med en kod för R som i riksdag, K som i kommun och L som är landstinget.

Förkortningarna ledde till förväxlingar.

– I Västra Götaland pratar man ju inte om landsting utan region, som i regionfullmäktige. Det var sent på kvällen och jag tog fel, säger valförrättaren till Aftonbladet.

– Jag tycker ju att det är konstigt att det går att rapportera in resultatet flera gånger utan att de som tar emot det på länsstyrelsen frågar om man vill göra en ändring. Man får väl säga att det är ett systemfel på det hela, jag tycker det är för enkelt att göra ett sånt misstag, säger röstförrättaren.

Den preliminära mandatfördelningen tros inte ändras ytterligare förrän onsdagsrösterna, sena förtidsröster och utlandsröster, har räknats, enligt .Lars Aden Lisinski på Valmyndigheten

klar

Artikellänk är kopierad

Valerie Kaspersen
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro