ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

C stödjer regeringen om "gymnasielagen" – det innebär lagförslaget

Valerie Kaspersen · 24 Apr 2018
Uppdaterad 24 Apr 2018
Trots kritiken går ny regeringens förslag om att ge ensamkommande en andra chans till uppehållstillstånd.

Trots kritiken går ny regeringens förslag om att ge ensamkommande en andra chans till uppehållstillstånd. Foto: AKVELINA SMED/TT


Tidigare i år kom regeringen med ett nytt lagförslag som skulle ge ensamkommande en ny chans att få stanna i Sverige. Nu backar Centerpartiet förslaget.

klar

Artikellänk är kopierad

Förslaget, som kom tidigt under 2018, blev hårt kritiserat. Regeringens mål var att drygt 9000 ensamkommande ungdomar skulle få en extra chans att få stanna i Sverige efter att ha blivit nekade asyl. Detta eftersom de fått vänta länge på att få sitt ärende prövat och hunnit bli myndiga under handläggningstiden, vilket i sin tur har minskat deras chanser att få deras uppehållstillstånd beviljade.

Genom att studera på gymnasienivå, eller motsvarande utbildning, skulle de ensamkommande få ett tillfälligt uppehållstillstånd. Genom att avsluta sina studier skulle de då ha större chans till att få permanent uppehållstillstånd i Sverige. För att förslaget skulle kunna gå igenom behövde regeringen inte bara Vänsterpartiets stöd, utan även Centerpartiets.

– Det är ett dåligt utformat förslag med många brister. Samtidigt är det detta förslag som finns på bordet och vi har sagt att vi vill hitta en lösning för dem som var minderåriga när de kom och har drabbats av långa handläggningstider, sade Johanna Jönsson, Centerns migrationspolitiska talesperson, till SVT.

LÄS MER: Nya siffror: 80 procent av undersökta ensamkommande över 18 år – men metoden får kritik

Övriga oppositionspartier hade redan sagt att de tänker rösta nej, men Centern avvaktade. Under en presskonferens tidigare idag berättade Annie Lööf att de tänker backa regeringen, trots att de är kritiska till förslaget.

– Vi gör det för att de medmänskliga konsekvenserna kommer att bli alldeles för stora om vi stoppar det här förslaget. De unga asylsökande som hamnat i kläm genom hastigt förhastade tillfälliga lagstiftningar, långa handläggningstider ska inte straffas för att regeringen byggt upp ett oöverskådligt regelverk, sade Annie Lööf under presskonferensen.

pil
Gymnasielagen

De ensamkommande som ges nya möjligheter till uppehållstillstånd är de som sökte asyl senast den 24 november 2015. För att få sitt ärende prövat behöver de uppfylla ett antal kriterier.

• Har väntat 15 månader eller längre på beslut från Migrationsverket

• Har fått sin asylansökan prövad enligt den tillfälliga lagen (dvs. efter den 20 juli 2016)

• Registrerats som barn vid ankomst

• Utvisningsbeslutet ska ha fattats efter att den ensamkommande hunnit fylla 18 år

• Studerar eller har studerat och har för avsikt att fortsätta att studera på gymnasial nivå,

• fortfarande befinner sig i landet, och

• inte begått brott

• En ansökan om tidsbegränsat uppehållstillstånd föreslås endast få göras under en begränsad tid på tre månader och vid ett tillfälle.

De ensamkommande som kommit efter 24 november 2015 eller med en kortare handläggningstid än 15 månader omfattas alltså inte av förslaget. Den nya lagen kommer att träda i kraft 1 juli 2018.

Källa: Regeringen

klar

Artikellänk är kopierad

Valerie Kaspersen
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro