ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

C vill ha sommartid året om

Peter Lindholm · 25 Okt 2013
Uppdaterad 25 Okt 2013

Natten mellan lördag och söndag återgår tiden till den normala igen. Det är dags att ställa om klockorna till vintertid, det vill säga normaltid. Men om Centerpartiet fick bestämma skulle vi ha det som i Ryssland – sommartid året runt.

klar

Artikellänk är kopierad

Henning Mührer, 68, klockbutiksinnehavare och psykolog, Stockholm, vill inte behöva ställa om alla klockor till vintertid. ”Nej,  jag tycker att det är övervägande krångligt. Det här med omställning kom  efter första världskriget som en energibesparing. Det visade sig att det bara  blir en minimal energibesparing. Det är så mörkt här i Sverige ändå, både  morgon och kväll så det spelar ingen roll.”
Henning Mührer, 68, klockbutiksinnehavare och psykolog, Stockholm, vill inte behöva ställa om alla klockor till vintertid. ”Nej,  jag tycker att det är övervägande krångligt. Det här med omställning kom  efter första världskriget som en energibesparing. Det visade sig att det bara  blir en minimal energibesparing. Det är så mörkt här i Sverige ändå, både  morgon och kväll så det spelar ingen roll.”Foto: Lotta Bergseth

Riksdagsmän från Centerpartiet motionerar nämligen varje år om detta. År 2000 handlade främst om att slippa allt detta extra arbete med att ändra klockor två gånger om.

I år lyder motiveringen:Med sommartid året runt kan vi rädda många liv”.

Centerpartisterna refererar till till enforskarrapport från Karolinska som visar att omställningen till sommartid skapar sådan stress att antalet hjärtinfarkter ökar.

– Jag gillar ljuset, jag skulle vilja ha mer av ljuset när människor är lediga, säger riksdagsledamoten Annika Qarlsson (C).

– Men det viktiga ät sluta ställa om vår och höst, så jag kan tänka mig att förhandla om vintertiden också.

I motionen hänvisar man  också till en av världens ledande professorer i kronobiologi, Till Roennebergvid Ludwig Maximillian-universitetet i München, Tyskland, som anser att sommartiden orsakar stora samhällskostnader.

Roenneberg Men det är inte bara tidsomställningen – vilken han anser skapar ett ”socialt jetlag” – som  vänder sig mot, utan sommartiden i sig eftersom den går i otakt med vår biologiska klocka. Det stressar särskilt ungdomar som tvingas gå upp tidigare. 

– Det passar några bättre och eller sämre. Den skiljer ju mellan individer när man är som mest aktiv och produktiv, kommenterar Annika Qarlsson.

Sommartiden är dock reglerad av EU och sedan 1996 är har hela EU gemensam sommartid. Syftet  var urpsrungligen att spara energi, vilket dock visat sig bara ha marginella effekter.

Sommar året runt i Ryssland

I Ryssland avskaffade man officiellt vintern 2011 och har sedan dess sommartid året runt.

Bra idé tyckte 73 procent av ryssarna då, men efter att ha insett att ständig sommartid inte tog död på vintermörkret sjönk entusiasmen med till hälften året därpå.

Enligt en undersökning som det nationella opinionsinstitutet WCIOM gjort vill 24 procent av ryssarna återgå till en kombination och ställa om klockorna, 30 procent av vill ha ständig sommartid och 29 procent ständig vintertid. Men motståndet ökar ständigt och i regeringen har man i år diskuterat en återgång till vintertid.

I Spanien anser politiker att man levt i fel tidszon i över 71 år och vill backa tillbaka till samma tid som i Portugal och Storbritannien.

Diktatorn general Franco synkade landets klockor efter Nazitysklands 1942, vilket enligt en nyligen utgiven parlamentarisk rapport fortfarande har en negativ inverkan på produktivitet, frånvaro, stress, olyckor och skolgång.

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Lindholm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro