ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Calabass: En utmärkt kulinarisk ambassadör

ERIK EJE ALMQVIST · 28 Nov 2014
Uppdaterad 19 Dec 2016
Calabass ägare och kökschef Cherno Omar Bah lägger upp dagens lunch, det finns alltid ett vegetariskt alternativ.

Calabass ägare och kökschef Cherno Omar Bah lägger upp dagens lunch, det finns alltid ett vegetariskt alternativ. Foto: Hugo Nabo


klar

Artikellänk är kopierad

4 av 5.CalabassAmiralsgatan 18,Malmö. Malmös första­ sene-gambiska lunchrestaurang.

Calabass och karismatiske krögaren Cherno­ Omar Bah lyckas i sin vilja att få oss att upptäcka­ de goda västafrikanska smakerna.

För några år sedan snackades det mycket om att tiden var kommen för den afrikanska maten. Den etiopiska kycklinggrytan doro wett, den maliska jordnötsragun maafe och de sirapssöta sydafrikanska donutsen koeksister spåddes vara på väg att ta plats i svenskarnas hämtmatspåsar jämte pad thai, sashimi och falafel.Det gavs ut afrikanska kokböcker, Santa Maria satsade på en afrikansk kryddkollektion och Marcus Samuelsson öppnade en afrikansk fine dining-krog på Manhattan.Ändå tog trenden aldrig riktigt fart.Kanske berodde det på att satsningarna – som ofta fokuserade på en hel kontinent i stället för enskilda regioners smakkulturer – fick en alltför duktig bismak av Sida-projekt. Kanske är det bara så att all utveckling måste följa samma takt: varje gång man trippat två skritt framåt studsar man ett steg tillbaka.Många dåliga Alfredo’s-hak hann trots allt öppna och stänga innan det italienska köket fick den position det har i dag.Calabass, Malmös första sene-gambiska restaurang, skulle kunna ses som ett tecken på en ny framåtrörelse.Krögaren Cherno Omar Bah, tidigare köksmästare på Malmö brygghus, säger sig drivas av visionen att introducera väst­afrikansk husmanskost på bred front. Det är svårt att tänka sig en mer lämpad ambassadör. Cherno, född i Gambia, är den mest skrattande krögare jag träffat. Under luncherna studsar han runt på parkett­golvet i den lilla lokalen och snackar med gästerna. Förstagångsbesökare välkomnas med handslag. Det pedagogiska uppdraget tas på allvar; han berättar gärna om rätternas innehåll och ursprung.Ambitionen att få Svensson att upptäcka västafrikanska smaker manifesteras även i menyn, som ändras dagligen, och består av tre varma rätter. Alla är mildare än västafrikansk mat brukar vara. Den senegalesiska­ grytan sauci ferin är god, men kanske lite för snäll och försvenskad? De som önskar mer hetta får en slev av Chernos chili vid sidan av.Djärvare lunchätare bör annars satsa på en vegetarisk chew-gryta, gjord på ekologisk palmolja. Stora bitar­ kassava, okra och vitkål badar i en kryddig tomatsås som är prickig av svartpeppar.Det bästa jag provat är benachin – stekt klibbigt ris som serveras med ett ljuvligt lime-marinerat kycklinglår, blancherad vitkål, morötter och palsternacka.Avsluta din lunch med en kopp senegalesiskt toubakaffe. Den jordigt fruktiga smaken ligger länge kvar på tungan, som en behaglig påminnelse om att Calabass mycket väl kan spela­ en nyckelroll i en gryende afrika­nisering av Matskåne.

Missa inteDu kan inte köpa det underbara senega­lesiska toubakaffet någon­ annanstans i Malmö.

UndvikVissa rätter är väl snälla­, och mår bra av att kompletteras med chili.

PriserVarmrätter: 65 kronor

ÖppetMåndag–fredag11–19Lördag 11–19

klar

Artikellänk är kopierad

ERIK EJE ALMQVIST
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro