ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Calgary säger nej till OS – Stockholm och Milano kvar

Filip Häggberg · 14 Nov 2018
Uppdaterad 14 Nov 2018
Det ser inte ut att bli ett nytt hemma-OS för Sidney Crosbys Kanada. Borgmästare Naheed Nenshi till höger.

Det ser inte ut att bli ett nytt hemma-OS för Sidney Crosbys Kanada. Borgmästare Naheed Nenshi till höger. Foto: Getty Images


Invånarna i Calgary har sagt sitt. I en folkomröstning röstade 300 000 personer om staden skulle arrangera OS 2026 eller inte och drygt 56 procent svarade nej. "Ett tydligt svar", säger Calgarys borgmästare.

klar

Artikellänk är kopierad

Den 23 juni nästa år tas beslutet om vilken stad som får stå som värd för vinter-OS 2026. Och nu är det bara två städer kvar i racet.

Det blir med största sannolikhet Milano-Cortina d’Ampezzo i Italien eller Stockholm i Sverige, sedan kanadensiska Calgary fått nej av sina invånare.

”En tydlig fingervisning”

Efter en intensiv debatt i staden hölls en folkomröstning, där nej-sidan vann med sina 56,4 procent.

– Folket har gett ett tydligt svar. Och det ger en tydlig fingervisning om vilken väg vi ska gå nu, sa den besvikna borgmästaren Naheed Nenshi till Global News, enligt TT.

Resultatet av omröstningen, där över 300 000 personer deltog, behöver i praktiken inte innebära att Calgary inte går vidare med sin ansökan. Men det mesta talar för att det blir så.

Tidigare när kanadensiska städer varit kandidater till att arrangera OS, Calgary 1988 och Vancouver 2010, har det också hållits folkomröstningar. Båda gånger sa folket ja – och båda gånger blev det OS i Kanada.

Tre gånger större budget än Stockholm

Calgarys budget på över 36 miljarder kronor var tänkt att betalas via skattemedel till stor del

Stockholms budget är nästan tre gånger mindre (13 miljarder kronor) och där är det tänkt att skattebetalarna inte ska behöva stå för någonting.

För ett par veckor sedan gav sig även Argentina in i leken när landets olympiska kommitté meddelade att de ser över möjligheten om ett delat värdskap mellan Buenos Aires och Ushuaia.

Internationella olympiska kommittén (IOK) har dock inte godkänt den kandidaten ännu, och för att det överhuvudtaget ska vara möjligt måste IOK ändra i sina regelverk, eftersom ansökningstiden redan passerat.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Häggberg
Filip Häggberg
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro