ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"Call me by your name"-stjärnan om Oscarschansen: "Otroligt hedrad"

David Peterson · 6 Feb 2018
Uppdaterad 6 Feb 2018

Filmen "Call me by your name" har nominerats i tre tunga Oscarskategorier. För Metro berättar huvudrollsinnehavarna om filmens budskap och om chanserna på Oscarsgalan. "Om han inte vinner kommer jag att bli förbannad", säger Armie Hammer om motspelaren Timothée Chalamet.

klar

Artikellänk är kopierad

”Call me by your name” handlar om kärleksrelationen mellan en tonårspojke och en man i 25-årsåldern.

Filmens storstjärna Timothée Chalamet, 22 år, förklarar budskapet med ett klassiskt citat från den amerikanska författaren Dr. Seuss: ”Gråt inte för att det är över, le för att det har hänt.”

– Det kanske är en naiv jämförelse, men förtvivlan, hjärtesorg och förlorad kärlek bildar en gemensam idé. Att lida är okej, oavsett hur du lider så är det okej, det enda som inte är okej när man lider är att hata sig för att man gör det, säger han.

– Det är en fantastisk historia om kärlek och samhörighet mellan två människor som tar sig förbi sociala barriärer. Det är ett underbart exempel på att kärlek i alla dess former ska hyllas, säger motspelaren Armie Hammer, 31 år.

Filmen om den unga, intelligenta och sexuellt osäkra Elio och den något äldre och självsäkra Oliver utspelar sig i norra Italien en sommar under mitten av 80-talet. Den har hyllats av både recensenter och biobesökare – något som förvånat Timothée Chalamet, som spelar Elio, och Armie Hammer, som spelar Oliver.

– Jag hade aldrig vågat drömma om det här. Speciellt för mig som precis påbörjat min karriär har det varit fantastiskt, säger Timothée Chalamet.

Armie Hammer fyller på:

– Den här filmen är ett litet passionsprojekt. På ett ställe är det en man som har sex med en persika, så jag hade inte blivit förvånad om ingen tyckt om filmen. Att den mottagits bra var både oväntat och underbart, säger han.

Utöver kärlekshistorien mellan Elio och Oliver finns en underliggande fråga om religion. Elios mamma beskriver familjen som judar av diskretion, medan Oliver stolt bär en davidsstjärna. På en frågestund om filmen för ett par dagar sedan räckte en kvinna upp handen och sa att hon börjat bära symbolen.

– Hon sa att hon aldrig burit stjärnan tidigare. Men att filmen fått henne att ändra sig, säger Timothée Chalamet.

Han har Oscarnominerats i kategorin bästa manliga huvudroll och om han vinner blir han den yngsta person att någonsin ta emot det prestigefyllda priset. Men han vill inte riktigt svara på frågan om sina vinstchanser.

– Jag känner mig otrolig hedrad. Alla de andra som nominerats i år är personer som jag både beundrar och har studerat, säger han.

Armie Hammer är mer rättfram.

– Om han inte vinner kommer jag bli förbannad på Oscarsakademin.

Han passar också på att hylla sin yngre kollega.

– Jag har aldrig blivit så imponerad av en motspelare. Timothées framförande är det mest emotionella och mest intelligenta som jag sett på väldigt länge. Att jobba med honom var som när man spelar tennis med någon som är mycket bättre. Det gör en själv bättre och ger en otroligt vackra saker att reagera på, säger Armie Hammer.

pil
Om filmen och skådespelarna

”Call me by your name”

Utspelar sig i norra Italien en sommar 1983. 17-åriga Elio påbörjar en relation med sin pappas forskningsassistent Oliver. De finner varandra i det italienska landskapet, i sitt gemensamma judiska arv och hamnar i ett förhållande som förändrar båda på djupet.

Filmen är baserad på boken med samma namn.

Filmen är Oscarsnominerad i tre kategorier: bästa film, bästa manliga huvudroll och bästa manus efter förlaga.

Timothée Chalamet, 22 år:

Spelar Elio i filmen.

Tidigare medverkat ibland annat: ”Interstellar” (2014) och ”Love the Coopers” (2015).

I år även aktuellt med hyllade ”Lady Bird” som har svensk biopremiär den 9 mars.

Armie Hammer, 31 år:

Spelar den självsäkra amerikanen Oliver.

Tidigare medverkat ibland annat: Social Network (2010), The Man from U.N.C.L.E (2015) och The Lone Ranger (2013).

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro