ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Cambridge Analytica och Facebook – detta har hänt

Malin Jansson · 20 Mar 2018
Uppdaterad 20 Mar 2018
Cambridge Analyticas vd Alexander Nix.

Cambridge Analyticas vd Alexander Nix. Foto: IBL


Cambridge Analytica ska ha samlat in personuppgifter från 50 miljoner amerikanska Facebook-användare. Det i syfte att påverka det amerikanska valet till Donald Trumps fördel. Läckan kan vara en av de största någonsin och skandalen växer sig allt större – men historien är invecklad och Metro hjälper dig reda ut vad som hänt.

klar

Artikellänk är kopierad

Hur gick insamlingen till?

Insamlingen av data ska ha skett då amerikanska Facebook-användare gjort personlighetstest via appen thisisyourdigitallife. Appen skapades 2014 av den ryskamerikanska psykologen Aleksandr Kogan och de som gjorde testen fick betalt då informationen skulle, hävdade man, användas i forskningssyfte.

Hur många användare handlar det om?

Enligt Facebook ska 270 000 amerikanska användare ha gjort testet. Men eftersom man genom appen även kom att dela information om sina vänner handlar det om personliga uppgifter från totalt 50 miljoner, enligt visselblåsaren Christopher Wylie.

Vad har informationen använts till?

Informationen såldes vidare till dataanalysföretaget Cambridge Analytica som då jobbade på uppdrag av Donald Trump under USA:s mellanårsval. Enligt Christopher Wylie, som jobbade på företaget till och med 2014, har man med hjälp av uppgifterna lyckats skapa mycket avancerade profiler av Facebook-användarna vilka sedan fått riktade pro-Trump material under presidentvalet 2016.

Kopplingarna mellan Cambridge Analytica och Donald Trump är starka. Cambridge Analytica ägs enligt The Guardian av miljardären Robert Mercer, en av Donald Trumps största donatorer. Vice vd var under tiden Steve Bannon, som senare kom att bli chef för Donald Trumps presidentvalskampanj.

Och Facebooks roll i skandalen?

Cambridge Analytica förnekar att de använt informationen för att manipulera USA:s väljarkår till Donald Trumps fördel. Enligt företaget raderades all data 2015.

Facebook, å ena sidan, menar att de blivit förda bakom ljuset. Appen bröt i sig visserligen inte mot något av sajtens avtal – däremot var det olagligt att låta dela informationen vidare till Cambridge Analytica. Facebook fick vetskap om händelsen 2015 men tog då bort appen och försäkrade sig om, hävdar man, att informationen raderats.

I helgen kunde The Observer och The New York Times dock avslöja att datan inte alls tagits bort och nätjätten uppger för CNN att man hyser misstankar mot sin anställde researcher Joseph Chancellor.

Efterverkningar och reaktioner

Facebook kritiseras hårt för att ha mörkat läckan under flera års tid. Nätjätten berättade vad som hänt först efter helgens avslöjande och företaget har rasat på börsen. Facebooks informationssäkerhetsexpert har nu fått lämna sin post och vd:n Mark Zuckerberg har kallats till att vittna inför USA:s kongress. Enligt Washington Post skulle Facebook kunna dömas för mångmiljardmöter då hanteringen av personlig information kan ha brutit mot landets förordningar.

Storbritanniens premiärminister har uttryckt sin oro över det som hänt och den brittiska datainspektionen ICO förbereder en husrannsakan för att få tillgång till Cambridge Analyticas servrar.

En granskning av Channel 4 News avslöjade på måndagen att företaget inte bara varit involverat i det amerikanska presidentvalet – utan hur de i hemlighet försöker påverka demokratiska val över hela världen med hjälp av bland annat mutor och sexarbetare.

På tisdagskvällen meddelade Cambridge Analytica att man stängt av vd:n Alexander Nix. Samtidigt släpper Channel 4 News ytterligare en smygfilmad video där vd:n berättar att företaget låg bakom hela Donald Trumps kampanjstrategi.

Analyser

– Det är två saker som jag tänker på när det kommer till den här skandalen. Det ena är att det illustrerar vilka illvilliga syften man faktiskt kan använda det här till. Man trodde att man hjälpte forskningen genom att svara på några frågor, men det man egentligen gjorde är att man gick alt-right rörelsens vägnar i USA för att påverka en valutgång, säger IT-säkerhetsexperten Fredrik Ljunggren till Metro.

– Det andra är att jag förvånas över hur sofistikerade det här Cambridge Analytica är. Det gör mig både lite imponerad – och rädd. Det behövdes liksom inga fantastiska resurser för att bygga upp den här propagandaapparaten som steg för steg arbetar med att påverka människor i en viss riktning.

IT-säkerhetsexperten Fredrik Ljunggren.
IT-säkerhetsexperten Fredrik Ljunggren.
klar

Artikellänk är kopierad

Malin Jansson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro