ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Camilla blev inte juridisk förälder efter inseminationen – förlorade sonen

Linnea Bergman · 19 Jul 2017
Uppdaterad 19 Jul 2017
Camilla Ellencrona har inte juridiskt sett som förälder till barnet som hon och hennes dåvarande fru skaffade i Danmark.

Camilla Ellencrona har inte juridiskt sett som förälder till barnet som hon och hennes dåvarande fru skaffade i Danmark. Foto: Privat


Camilla Ellencrona och hennes fru fick barn genom en insemination i Danmark. Men när de separerade började mardrömmen. Camilla var inte juridisk förälder och hade inte rätt till vårdnad om pojken.

klar

Artikellänk är kopierad

Camilla Ellencrona och hennes dåvarande partner valde 2008 att skaffa barn via en anonym spermadonator vid en klinik i Danmark, på grund av de långa köerna i Sverige.

Eftersom Camilla var äldre och inte själv kunde få barn kom de överens om att hennes partner skulle vara biologisk mamma till barnet och bära det.

Men trots att Camilla Ellencrona skrev på papper med sitt samtycke före inseminationen gällde det inte enligt svensk lagstiftning som grund för föräldraskap. Camilla skulle bli tvungen att adoptera pojken efter att han hade fötts.

Eftersom Camilla var sjukpensionär tillbringade hon mycket tid med den lille pojken, som kallade både henne och hennes dåvarande fru för mamma.

Men adoptionen blev inte av, något som Camilla ångrat många gånger sedan dess.

Familjen drev samtidigt en rättsprocess kring en nyköpt lägenhet med fuktskador. Eftersom de skulle bli tvungna att visa upp hemmet inför en adoption ville de vänta lite med adoptionen.

– Och det drog ut så fruktansvärt på tiden med lägenheten. Vi sa hela tiden att vi väntar lite till. Jag har ältat det här om och om igen i efterhand, berättar Camilla.

När väl lägenheten stod klar var det för sent. Paret hade hamnat i en konfliktfylld skilsmässa. Plötsligt drog exfrun tillbaka sitt godkännande om adoption och flyttade in hos sin nya partner tillsammans med sonen. Camilla var inte juridiskt sett förälder till pojken som hon hela livet hade betraktat som sin son – och som såg henne som sin mamma.

Hon kunde inte heller driva ärendet som en vanlig vårdnadstvist – hon var juridiskt sett inte pojkens förälder och kunde inte vara part i målet, utan sågs som en nära närstående. Istället var det Stockholms stads jurist som fick driva frågan om pojkens rätt till umgänge med Camilla. Hon beskriver de senaste åren som en svårgripbar mardröm.

– Om jag inte engagerat mig som jag gjort hade han blivit av med mig helt och hållet, eftersom vårdnadshavaren bestämt sig för att vägra att jag skulle få umgänge med vår gemensamma son, säger hon.

I både tingsrätt och hovrätt har det slagits fast att Camilla ska ha rätt att träffa pojken under vissa helger och lov. I tingsrättsdomen står det exempelvis att Camilla och pojken står varandra särskilt nära och att han har ett behov av umgänge med henne. Men hon har inte fått det umgänget med pojken som domstolen slagit fast, och en rättsprocess pågår fortfarande.

Camilla Ellencrona insåg att hon var homosexuell som 11-12-åring. Hon hittade då en bok på biblioteket där homosexualitet beskrevs som en sjukdom, och berättar att det var en svår process att komma ut. Sedan dess har det hunnit gå drygt 40 år.

– Men fortfarande 2017 kan ett barn tas från sin förälder för att lagstiftning saknas. Det är absurt. Det handlar inte främst om min rätt till mitt barn, utan en pojkes rätt till sina båda föräldrar, säger hon.

Som Metro också kunnat berätta om i dag utreddes frågan om en ändring av lagen redan 2007, men ingenting har hänt. Nu har precis regeringen tillsatt en tredje utredning som ska titta på frågan.

I dag har pojken hunnit bli nio år gammal. Camilla Ellencrona har bara fått träffa honom några gånger under våren. Hon vill nu att lagstiftningen skyndsamt förändras.

– Så att barn får rätt till båda sina föräldrar i samkönade par framöver. Annars kan det här hända många fler barn i framtiden.

FOTNOT: Camillas exfru har genom sitt juridiska ombud tackat nej till att medverka i artikeln. Av hänsyn till det berörda barnet har vi valt att inte publicera barnet eller exfruns namn.

LÄS MER
Juridiska skillnader mellan homo- och heteropar vid inseminering utomlands
klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Bergman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro