ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Campa i sommar? Här är reglerna du bör ha koll på

sara zettergren · 10 Jul 2016
Uppdaterad 10 Jul 2016
Enligt Per Nilsson på Naturvårdsverket så har alla kommunerna egna regler om vart du får och inte får tälta. 

Enligt Per Nilsson på Naturvårdsverket så har alla kommunerna egna regler om vart du får och inte får tälta.  Foto: Alamy / Naturvårdsverket


Många väljer i dag en campingsemester. Om du inte planerar att campa på en campingplats eller planerat att stanna på vägen så finns det några regler du bör ha koll på. Du får nämligen inte tälta eller ställa din husvagn var som helst.

klar

Artikellänk är kopierad

Får man tälta överallt? Svaret på den frågan är nej. Även om allemansrätten – att du har rätt att passera över annans mark samt att vistas där – gäller nästan överallt så finns det några undantag.

– Du får inte tälta i närheten av någons hus eller på privat område. Man måste hålla sig på avstånd så man inte stör dem som bor där, Per Nilsson handläggare och ansvarig för frågor kring allemansrätt på Naturvårdsverket.

Det är inte bara privat område du inte bör tälta på, utan även åkermark där det bedrivs jordbruk. Även hagar är något man bör undvika eftersom man kan störa djuren. Respektive kommun har också sina egna regler.

– I alla kommuner finns det lokala ordningsföreskrifter där det står var man får tälta och inte. Det brukar exempelvis vara stadsparker, kyrkogårdar och badstränder, säger Per Nilsson.

►LÄS MER:  8 rättigheter du har under din semester

Han tillägger också att om du ska ut i skogen, skärgården eller upp i fjällen brukar det räcka med att hålla sig borta från hus. Är man dock ett större sällskap som ska gå så är hans råd att man kollar med markägaren först. Alla reglerna kring tältning gäller också för husvagn och husbil. Dessutom gäller även terrängslagstiftningen.

– Med husvagn eller husbil får du inte köra i terräng, alltså inte på något som inte är en väg.

Det kan också vara bra att hålla extra långt avstånd från boende eftersom en husvagn eller husbil kan uppfattas mer störande än ett tält. Hur länge man får tälta eller ställa upp sin husvagn varierar.

– Din husvagn eller husbil får du ha på en parkeringsplats eller rastplats i 24 timmar. Tälta får man göra ett eller några enstaka dygn. Men ju längre man är där desto större risk är det att någon uppfattar det som störande, säger Per Nilsson.

Lättaste sättet för att få reda på vad som gäller dit du ska är att kolla upp det i god tid innan avfärd och kontakta kommunerna innan du åker.

►LÄS MER:  Relationsexperten: Så klarar du av en hel semester utan att skilja dig

klar

Artikellänk är kopierad

sara zettergren
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro