ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Canal Digitals box ett fullkomligt missfoster

metro · 26 Nov 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

Kjell Häglund – Krönikör och redaktionschef

klar

Artikellänk är kopierad

I teori och hjärta är jag Canal Digital-kund. Ändå är det på Boxers autogiro jag öser in pengar. Trots att jag är högupplöst-junkie och Canal Plus-fan, trots att Boxer bara har 3 av 11 Canal Plus-kanaler och utklassas med 12-0 i fråga om HD-kanaler, och trots att Boxer kostar mer än dubbelt så mycket per kanal.

Problemet är att jag vägrar bli sambo med det mest ökända franska missfostret sedan Ringaren i Notre Dame. Sagem 101-ST.

Canal Digitals enda, två år gamla HD-PVR-box, en svarthuvad freakshow som på sätt och vis är ett tekniskt underverk: hela tiden återuppfinner den sig själv som utbudets buggvärsting. Varje gång Canal Digital lägger ut en ny mjukvarufix är den nedlusad med nya buggar, som likt ett virus muteras och förökar sig från firmware till firmware. Detta medan originalbuggarna alltjämt sitter fast i hårdvaran (exempelvis att man måste ändra i ljudmenyn varje gång man växlar mellan surroundförstärkare och tv-högtalare).

Canal Digital-supporten har visserligen blivit buggproffs med tiden, börjat föreslå forumfinurliga work­-arounds och tragikomiska ingrepp: ”Har du testat att skruva bort locket för att avlasta fläkten? Och vad du än gör, använd inte MyTV-menyn, och lägg inga radiokanaler i en favoritlista, och stäng absolut inte av boxen om du har en kommande spärrad timerinspelning, då raderas hårddisken!”

Men nu sägs även supporten ha gett upp, och standardiserat sina svar till det ”prövat-omstart?”-osande ”ta hem en installatör”. Och hemmabioforumen eldas på av konspirationsteorier: ”Canal Digital har medvetet sänkt singalvärdena för att kunna skylla på mottagningen i stället för boxen!”

Så hur kan Canal Digital ha bäst kanalutbud men sämst boxutbud? Well, det hänger ihop. Man maximerar vinsten på sin kärnverksamhet genom att minimera kostnaden för boxbihanget genom ”long-cons” – stenhårt upphandlade, bundna långtidsavtal.

Canal Digital borde göra helt om. Släppa alla tankar på 1900-talsidéer som cardpairing. Sno den jättelika boxmarknaden från nördarna. Man ska inte behöva ful-flasha en Dreambox för att få ett par moderna HD-PVR-boxar att välja på.

+Livesport är bäst on demand på nätet, där dessutom Mac-vänlig flash tar över efter Windows-diktaturen.– Svenska, superlyxiga nördsatellitboxen Lyngbox är idag bara bara ett snyggt lik, dödad av överambition.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro