ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Canberra – Australiens okända huvudstad

Johan Öberg · 7 Okt 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

På Zoo i Canberra kan du träffa koalor.
På Zoo i Canberra kan du träffa koalor.Foto: Scanpix

Medan städer som Sydney, Cairns, Melbourne och Perth lyckats göra sig ett namn över hela världen har Australiens huvudstad Canberra förblivit tämligen okänd.Men  Canberra är inte bara en massa politiker, statstjänstemän och huvuddelen av Australiens porrindustri. Här finns en hel del att göra och en chans att äta riktigt gott under ett dygn eller två, exempelvis om man färdas landvägen mellan Sydney och Melbourne.

4 sevärdheter

National Museum of AustraliaMuseet har varit omdebatterat sedan invigningen 2001, bland annat för sitt nyskapande sätt att visa historien på, men också för att man rättframt berättar om de förföljelser aboriginerna, urbefolkningen, utsatts för. Här tillbringar du lätt en heldag.www.nma.gov.auNational Gallery of Australia Här hittar du tvåhundra år av australisk konst och en samling mindre intressant utländsk. Bland de inhemska verken är det inte de vita konstnärerna som ger de största upplevelserna utan samlingen med det allra bästa aboriginmåleriet och det traditionella hantverket.www.nga.gov.auParlamentetMed sitt grästäckta tak och 81 meter höga flaggstång är parlamentet ett monumentalt bygge med intressant arkitektur och en utsökt samling konst. www.aph.gov.auNational Zoo & AquariumSå enkelt är det inte att få se världens sötaste djur i naturen, men en tur till zoo ger dig närkontakt med koalabjörnarna, plus med djur som vombater, emuer och kängurur. www.zooquarium.com.au

3 restauranger

Anise Anise har prisats för sin moderna australiska mat,  där inhemskt möter Medelhav och Asien. Adress Melbourne Building, 20 West Row, mitt i centrum. Waters Edge restaurant De serverar modern mat som gjort succé bland kräsna Canberragourmeter. Adress Commonwealth Place, North Parkes, Manuka.

The LobbyThe Lobby ligger i The National Rose Garden och matgästerna har utsikt mot parlamentet. Stället är en institution för fin matlagning där menyn anpassas efter säsongen – Canberra är ju en av de få städerna i landet med fyra riktiga årstider. Adress King George Terrace, Parkes.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Öberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro