ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Cancer i siffror

Aron Andersson · 29 Sep 2016
Uppdaterad 3 Okt 2016

Foto: TT


Cancerforskningen går framåt samtidigt som fler svenskar diagnosticeras. Så ser överlevnadsgraden ut i dag.

klar

Artikellänk är kopierad

Det finns flera exempel på stora framsteg inom cancerforskningen, och flera typer av cancer har betydligt lägre dödlighet i dag än tidigare tack vare dem.

– Utvecklingen bygger på en kombination av kontinuerliga små framsteg och lite ovanligare dramatiska framsteg, där en helt ny metod ger helt nya möjligheter, säger Klas Kärre, professor i immunologi.

Enligt honom är det kartläggningen av cancerceller, dess grundegenskaper, nya precisionsläkemedel och nya diagnostiska metoder som varit mest betydande. Exempel på cancerdiagnoser där andel botade patienter ökar är leukemi (en ökning från 20 till 80 procent), bröstcancer (en ökning från 50 till 90 procent) och tjocktarmscancer (en ökning från 40 till 60 procent).

Men det finns flera hinder kvar att överkomma för forskningen.

– En stor utmaning är att det finns så många olika sätt för en normal cell att omvandlas till en cancercell. Behandlingen kan behöva anpassas till exakt vilka förändringar cancercellen bär på. Det är mödosamt, men inte omöjligt, att ta reda på.

►LÄS MER: Jag hade fest för alla mina vänner – nu ska jag planera min begravning

►LÄS MER: Mirsad, 62, sökte vård 21 gånger innan han fick cancerdiagnos

►LÄS MER: Psykologen: Så kan du hantera ett cancersbesked

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro