ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Cancerdiagnos ofta fel

Katarina Folmer · 12 Mar 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

CANCER. I år beräknas 9 881 män få en prostatacancerdiagnos i Sverige. Men mellan 3 000 och 5 000 diagnoser sätts i onödan, enligt  professor Gunnar Steineck, ansvarig för enheten för kliniskcancereepidemiologi vid Göteborgs universitet.– När de får diagnosen i onödan, så kan det innebära en kraftig försämring av livskvaliteten. Prostatakörteln kanske opereras bort, med sexuell impotens eller invalidiserande urinläckage som följd. Vid strålbehandling riskerar mannen långvarigt avföringsläckage eller smärtsamma trängningar till avföring, säger Gunnar Steineck.

Vid blodprover upptäcks om en man har ett höjt Prostata Specifikt Antigen, PSA- värde. Ett höjt värde leder i sin tur till prover tas från prostatakörteln. Men cirka en tredjedel av de cellföränringar som upptäcks är inte cancer.– Sjukvården saknar verktyg för att skilja ut verklig cancer från cellförändringar som inte hotar mannens livskvalitet eller liv.  

Prostatacancer är den snabbast växande cancersjukdomen, åtminstone när det gäller de fall som upptäcks. En medveten satsning från sjukvården att upptäcka prostatacancer förklarar bättre ökningen än att de faktiska fallen har ökat, enligt Gunnar Steineck.– En man i 77-årsåldern kan stå där med en diagnos, som kan påverka hans ekonomi och hans äktenskapliga relation. Det man kan ha synpunkter på är om mannen inte fick tänka igenom om han ville ha en diagnos ordentligt innan blodprovet togs. För många är en diagnos helt onödig.

klar

Artikellänk är kopierad

Katarina Folmer
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro