ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Cancersjuka barn ska fångas upp som vuxna

Tobias Andersson Åkerblom · 21 Jan 2013
Uppdaterad 21 Jan 2013
Julia Mjörnstedt, generalsekreterare för Ung Cancer, välkomnar Sahlgrenskas satsning på en mottagning som samlar  upp patienter som hade cancer som barn. Hon drabbades själv av diskbråck efter sin canceroperation.

Julia Mjörnstedt, generalsekreterare för Ung Cancer, välkomnar Sahlgrenskas satsning på en mottagning som samlar  upp patienter som hade cancer som barn. Hon drabbades själv av diskbråck efter sin canceroperation. Foto: Lena Garnold


Cancersjuka barn kan drabbas av allvarliga biverkningar efter att de blir friska och vuxna – men vården har haft dålig koll på dem. En ny mottagning på Sahlgrenska har kommit i kontakt med 75 patienter som riskerade att falla mellan stolarna.

klar

Artikellänk är kopierad

Hjärtsjukdomar, hormonbrist och nya tumörer är biverkningar av behandlingen som de som varit drabbade av cancer som barn riskerar att drabbas av även långt ­senare, i vuxen ålder. 

En ny mottagning på Sahlgrenska har sedan slutet av november arbetat med att kontakta patienter som hade cancer som barn. 22 stycken har redan kommit på besök – först ut har bland annat varit de som haft lymfkörtelcancer, vilket behandlas med tung cellgifts- och strålbehandling.

– Vi vet att de har fått behandlingar som gör att det är väldigt motiverat att de ska komma, säger läkaren Marianne Jarfelt som arbetar på mottagningen. 

Reglerna som skiljer barn- och vuxenvård har sedan några år blivit skarpare, enligt Jarfelt. Barnvården i Sverige får inte fortsätta följa sina patienter efter att de fyller 18, vilket försvårar för de som finns i gränslandet. 

– Nu måste man hitta lösningar för de här personerna, och i vuxenvården har man inte riktigt kunskap om vad de har varit med om. 

Patienterna får information om vad deras sjukdom och behandling medför för risker, läkarhjälp samt en skriftlig sammanfattning av behandlingen de har genomgått. 

Det finns 11 000 vuxna och barn i Sverige som har eller har haft barncancer, enligt Socialstyrelsen, men mottagningen på Sahlgrenska är förutom Seneffektmottagningen i Lund den enda i sitt slag i landet. 

– På andra ställen i världen, till exempel i England, har man många sådana här mottagningar och har haft det ganska länge, säger Marianne Jarfelt.

Julia Mjörnstedt, generalsekreterare för Ung Cancer, välkomnar satsningen.

– Det är imponerande att de fått i gång det här, för det är ett bevis på att det går att förändra, säger hon.

– Det är en stor problematik med det glappet mellan barn- och vuxenvård. 

Hon har själv drabbats av diskbråck efter sin operation mot tjocktarmscancer (vilket hon fick vid 21 års ålder), något som det tog lång tid att förstå vad det berodde på. Att patienterna genom avdelningen får tillgång till all information om behandlingen som de genomgått som barn tror hon är särskilt viktigt. 

Många minns inte behandlingen själva, då föräldrarna tagit ansvaret för den.

– Det är naturligt att man vill ta ett steg ifrån det där, men sedan kommer tankarna när man blir lite äldre, säger Julia Mjörnstedt.

klar

Artikellänk är kopierad

Tobias Andersson Åkerblom
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro