ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Cancersjuka Carin måste jobba heltid

Ulrica Widsell · 12 Nov 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

Foto: Urban Brådhe


klar

Artikellänk är kopierad

Efter en tuff behandlingstid var bröstcancersjuka Carin Eller tillbaka på deltid i jobbet som gymnasielärare i Stockholm. I somras kom dråpslaget: Försäkringskassan drog in hennes sjukpenning. Nu tvingas hon jobba heltid för att klara ekonomin – tvärt emot läkares bedömning. Det har lett till att hon blivit sämre igen.– När man är trött och sjuk känns det jättehårt att bli behandlad på det här sättet. Nu blir det i stället att man kör sig själv i botten totalt, säger Carin, 50.Försäkringskassan tyckte att hon skulle se sig om efter lättare jobb. – Som spärrvakt till exempel, föreslog handläggaren. Ska jag säga upp mig och gå ut i arbetslöshet – vem tjänar på det?Aina Johnsson, kurator på SÖS och Karolinska sjukhuset, möter dagligen patienter som Carin.– Carins situation är förfärlig och inte unik. Efter årsskiftet blir det ännu värre då många av våra svårast sjuka patienter blir utförsäkrade och varken får lön eller sjukpenning.

Foto: Urban Brådhe

Läkare rasar mot F-kassans regler

Svårt cancersjuka drabbas allt oftare av Försäkringskassans hårdare regler och tvingas jobba fastän de mår väldigt dåligt eller är mitt i pågående behandling. Döende patienter kan få sin sjukpenning indragen.Läkarintygen spelar ofta ingen roll.– Det är en frustration. Vi vill ju patientens bästa, säger cancerläkare Per Bengtsson på Södersjukhuset.Patienter far illa.– Vad vet Försäkringskassan om min patient som inte jag vet? Vi bedömer en hel situation och har lång erfarenhet, säger onkologen Anna von Wachenfeldt, som jobbar med bröstcancersjuka.Psykiatrikern Monika König ser många patienter drabbas av ”försäkringskasseutlöst depression”.– Har man redan en depression eller en livskris kan ett brev från försäkringskassan om att man ska söka jobb göra att det känns hopplöst. Det blir droppen, säger hon.Försäkringskassan ser läkarintyg som en rekommendation. – Försäkringskassan tar också in andra underlag, från den enskilde själv och från arbetsgivaren, säger Cecilia Udin, nationell försäkringssamordnare på Försäkringskassan.

klar

Artikellänk är kopierad

Ulrica Widsell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro