ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Cancersjuks pulsåder punkterades vid behandling – fick propp i hjärnan

Emma Kirkhoff · 27 Jan 2015
Uppdaterad 28 Jan 2015
Bilden har ingen koppling till texten.

Bilden har ingen koppling till texten. Foto: Erik Svensson/TT


En man som vårdades för cancer fick av misstag sin halspulsåder punkterad vid ett ingrepp. Strax därefter drabbades mannen av en propp i hjärnan och senare dog han i sitt hem.

klar

Artikellänk är kopierad

Den äldre mannen hade hjärtflimmer och var svårt sjuk i cancer. För att kunna behandla honom med cellgifter behövde sjukhuset lägga in en så kallad venportskateter – en liten dosa som opereras in under skinnet och som sedan leder in läkemedlet i blodkärlet via en liten sladd. 

Just den här insättningen var komplicerad, berättar Ulf Segerberg, chefläkare vid Norrlands universitetssjukhus.

– Det var svårt att hitta blodkärlet och vid ett tillfälle punkterade man halspulsådern med den smala nålen. Personalen märkte att man var inne i halspulsådern och backade. Men det blev trots det svullnad och en liten blödning, säger Ulf Segerberg.

När mannen kom tillbaka till avdelningen märkte personalen att han hade drabbats av en propp i hjärnan, på samma sida som man hade hade stuckit i kärlet.

– Exakt hur det här har gått till kan vi bara spekulera om. Det är inte ovanligt att man sticker i halspulsådern men det är ytterst ovanligt att man får några komplikationer.Troligtvis har ett kalkplack i venen lossnat, men patienten kan också ha fått en rytmrubbning på grund av sitt förmaksflimmer, som är en känd riskfaktor för proppar och slaganfall. 

Mannen repade sig från slaganfallet med hjälp av rehabilitering. Men en tid senare dog han i sitt hem efter en fallolycka. 

– Att patienten dog har inte någon säker relation till det som hände här, säger Ulf Segerberg.

Kan man utesluta det?

– Det går inte att göra en sådan koppling, säger Ulf Segerberg, som beklagar det som hänt.

– Jag ser det som en olycklig händelse som vi i framtiden förhoppningsvis ska kunna undvika med hjälp av bättre teknik, säger han. 

Sjukhuset har anmält händelsen enligt Lex Maria och ändrat sina rutiner. Nu används ultraljud för att lokalisera rätt kärl vid vid komplicerade insättningar av venportar. 

klar

Artikellänk är kopierad

Emma Kirkhoff
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro