ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Cancervaccinet – en fråga om pengar eller liv

Anders Göransson · 22 Sep 2011
Uppdaterad 22 Sep 2011
Terese Åkerlund var den första svenska som vaccinerades mot livmoderhalscancer.

Terese Åkerlund var den första svenska som vaccinerades mot livmoderhalscancer. Foto: Pär Hugosson


Vaccinering mot livmoderhalscancer försenas igen. Orsak: läkemedelsföretagen slåss om miljonaffären

klar

Artikellänk är kopierad

Alla beslut är klara sedan länge. Pengarna finns där. Ändå försenas vaccineringen mot livmoderhalscancer igen.

Orsak: läkemedelsföretagen fortsätter att slåss om vem som ska tillverka vaccinet, en affär på närmare 300 miljoner kronor. – Vad är det man värderar egentligen? Är det pengar eller människor?

Frågan kommer från Terese Åkerlund, 22 år, som var först i landet att få vaccinet redan 2006. Då kostade det 4 000 kronor. Men i februari 2009 beslutade Socialstyrelsen att vaccinet ska ingå i det allmänna vaccinationsprogrammet och ges till alla flickor i årskurserna 5 och 6.

Myndigheten bedömde då att åtgärden skulle rädda 100 liv om året. Nu har det gått tre år.

I går överklagades upphandlingen för andra gången, nu av läkemedelsföretaget Glaxo Smith Kline. I en debattartikel i DN hävdar bolaget att upphandlingen inte gått korrekt till och att det ytterst handlar om att ”ge svenska flickor ett så bra skydd mot cancer som möjligt”.

Anders Tegnell, avdelningschef på Socialstyrelsen, ser en fara i att läkemedelsbolagen kan fortsätta att överklaga i all evighet. – Det verkar som så att det rent teoretiskt skulle kunna fortsätta hur länge som helst, säger han till TT.

Terese Åkerlund tycker att det borde vara självklart att ett vaccin som kraftigt minskar cancerrisken ska ges till alla unga flickor så fort det någonsin går. – Vaccinet togs väl fram av en anledning – för att hjälpa folk. Då borde man kunna sköta det här på ett snyggt sätt så att så många som möjligt kan få det, säger hon.

Landsting kan vaccinera i förtid

Flera landsting, bland annat Stockholms läns, undersöker nu möjligheten att inleda HPV-vaccinering i förtid, utan att invänta den rättsliga processen kring upphandlingen. – Det går, men då måste man skriva ut vaccinet på recept och subventionera den del som är patientens. Priset bli ungefär fem gånger högre än det vi förhandlat oss till i upphandlingen, säger Bo Claesson, som handlägger upphandlingen på Sveriges kommuner och landsting, SKL.

Det rör sig i så fall om en kostnad på cirka 600 eller 900 per spruta, beroende av typ av vaccin. En vaccinering består av tre sprutor.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro