ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Cancervård får kritik – väntetider på upp till 200 dagar

Malin Jansson · 14 Jan 2018
Uppdaterad 14 Jan 2018
De med prostatacancer kan få vänta i över 100 dagar.

De med prostatacancer kan få vänta i över 100 dagar. Foto: Shutterstock


Väntetiderna mellan besked och behandling av olika former av cancer är långt över landstingens uppsatta mål. Det visar siffror för 2017. Personer som insjuknat i prostatacancer kan få vänta i upp till 200 dagar. "Det finns alldeles för många som inte får behandling i tid", säger Kjell Brissman, ordförande för prostatacancerförbundet.

klar

Artikellänk är kopierad

Regionala cancercentrum i samverkan (RCC) är nu inne på sitt fjärde år i satsningen mot kortare väntetider inom cancervården. Men fortfarande är antalet dagar som patienter får vänta innan sin första behandling alldeles för många i jämförelse med de uppsatta målen. Det visar siffror för 2017, fram till och med november.

RCC arbetar fortfarande med att kvalitetssäkra den väntestatistik som samlas in, vilket gör att det är svårt att jämföra siffrorna över tid. Och på grund av problem i insamlingen av data är siffrorna ännu inte helt tillförlitliga.

Helena Brändström, samordnare för arbetet med kortare väntetider vid RCC, menar dock att utvecklingen går alldeles för långsamt.

– Det går inte så fort som vi hade hoppats, och det beror på generella problem inom vården. Ett sådant exempel är sjuksköterskebristen som gör att operationer inte går att genomföra som planerat, säger Helena Brändström.

När det gäller livmoderhalscancer får bara 11 procent en första behandling inom vad RCC menar är optimalt, enligt siffrorna för 2017. Enligt RCC skulle det vara möjligt att göra en första behandling inom 21 dagar – men vissa får vänta upp till 57 dagar.

– De mål som vi satt upp för väntetiderna motsvarar den tid som hade varit möjligt om allt flöt på som det ska utan till exempel sjuksköterskebrist och pappersremisser. Där är vi inte idag, men hoppas kunna komma till, säger Helena Brändström.

Längst väntetid har de som drabbats av prostatacancer. RCC:s mål ligger på 61 dagar men enligt deras siffror kan den som väntar längst gå i upp till 200 dagar med cancerbeskedet innan de får ett kirurgiskt ingrepp. Enligt det Nationella prostatacancerregistret som har en mer omfattande databank ligger medianen på 151 dagar för 2016.

– Problemet är den ångest som detta innebär. Man söker information på internet och tänker samtidigt att ”herregud, jag har cancer i kroppen”, säger Kjell Brissman, ordförande för prostatacancerföreningen.

Varje år insjuknar drygt 10 000 män i cancerformen, för mellan 1 900-2 000 personer slutar det med döden.

– Det är alldeles för många som inte får behandling i tid. Om man har en aggressiv cancer kan det hända saker under tiden som gör att cancern sprider sig till skelettet, och då är det slut.

RCC arbetar med landsting och regioner i syfte att skapa en mer jämlik cancervård i hela landet.

pil
Andel personer som får vård inom vad RCC menar är optimal tid

Bröstcancer: 48 procent (median 29 dagar)

Bukspottkörtelcancer: 31 procent (median 48 dagar)

Hjärntumör (strålbehandling): 51 procent (median 48 dagar)

Hudmelanom: 70 procent (median 22 dagar)

Levercancer: 23 procent (median 64 dagar)

Livmoderhalscancer: 11 procent (median 40 dagar)

Livmoderkroppscancer: 40 procent (median 37 dagar)

Lungcancer: 13 procent (median 72 dagar)

Lymfom: 44 procent (median 21 dagar)

Matstrupe- och magsäckscancer: 38 procent (median 48 dagar)

Njurcancer: 20 procent (median 49 dagar)

Prostatacancer: 17 procent (median 98 dagar)

Sköldkörtelcancer: 59 procent (median 29 dagar)

Tjock- och ändtarmscancer: 54 procent (37 dagar)

Äggstockscancer: 42 procent (median 27 dagar)

Källa: Källa: Regionala cancercentrum i samverkan (RCC) Samtliga cancerformer förutom lymfom gäller kirurgiska ingrepp. RCC arbetar fortfarande med att kvalitetssäkra den insamlade statistiken, vilket gör att det är svårt att jämföra siffrorna över tid. Och på grund av problem i insamlingen av data är siffrorna ännu inte helt tillförlitliga. Data för helåret 2017 är ännu inte fullständigt. Det Nationella prostatacancerregistret har funnits längre och omfattar fler patienter. Det är därmed också mer träffsäkert när det kommer till väntetid för prostatacancerpatienter.

klar

Artikellänk är kopierad

Malin Jansson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro