ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Cannabis används som medicin: Kan bli livsfarligt

Ida Gustafsson · 28 Apr 2016
Uppdaterad 28 Apr 2016

De vill inte bli höga. De vill lindra smärtor eller behandla kramper med cannabisbaserade preparat. Trots narkotikaklassning används den cannabisbaserade CBD-oljan av epileptiker. Det finns ett stigma, men det kanske ändras nu”, säger Amir Englund, cannabisforskare.

klar

Artikellänk är kopierad

Muzaffer Özalp.
Muzaffer Özalp.Foto: Pressbild

Cannabis är något många tar för att blir höga. Men det finns en ytterligare användning – att ta det som medicin. Men det är kontroversiellt. Nyligen dömdes en ryggmärgsskadad 37-årig man till dagsböter för att han odlade och tog cannabis för att lindra sina smärtor.

På Facebook finns flera grupper som diskuterar cannabisbaserade CBD-oljan, som har en låg andel THC (se faktaruta).

Epileptiker är en del av de grupper som självmedicinerar med CBD-olja. Muzaffer Özalp, klinisk utredare på Läkemedelsverket, avråder från att frångå läkares ordinationer och köpa cannabisprodukter för självmedicinering.  Många som använder CBD-olja köper det utomlands eller på nätet – men att föra in cannabis i Sverige är olagligt. 

LÄS MER: Alexandra, 24, tar cannabis mot sin epilepsi: Känner mig piggare 

– Man måste vara extremt försiktig med att beställa sådant från nätet över huvud taget, det finns ingen som helst kvalitetskontroll. Det kan bli livsfarligt, inget av detta är godkänt som läkemedel för eget bruk eller ordination. Utöver det kan det finnas tungmetaller, andra läkemedel eller giftiga substanser i dem.

– Det behövs mer forskning av bättre kvalitet i området, fortsätter Muzaffer. 

Det kan vara på gång. Londonbaserade läkemedelsbolaget GW Pharmaceuticals är slutfasen i en testperiod av sitt cannabisbaserade Epidiolex, för barnpatienter av en sällsynt form av epilepsi, Dravets syndrom. 

– När det inte finns ett godkänt läkemedel för en patientgrupp kan amerikanska läkemedelsverket FDA, Food and Drug Administration, lägga det på ”fast track” för ett godkännande, säger Amir Englund, cannabisforskare vid Kings College i London.

I stället för en handläggningstid på sex år kan ett läkemedel bli godkänt på ett halvår. Amir Englund har själv deltagit i en studie för GW där de undersökte effekten av cannabidiol som behandling för patienter med schizofreni.

– Det intressanta ur läkemedelsperspektiv är att det är lite klurigt att hålla på med cannabisläkemedel, det finns ett stigma, men det kanske ändras nu. Det är ett naturligt preparat och man kan inte ta patent på molekylen, så som i det här fallet fokuserar man på en snäv indikation och via den processen kan man få exklusivitet, säger Amir Englund.

LÄS MER
Forskare: Medicinsk cannabis duger inte som läkemedel

När Läkemedelsverket provar ansökan tittar det på all forskning kring preparatet.

– Vi måste hålla oss till fakta. Det finns alltid två saker att ta hänsyn till och det är effekt och säkerhet. Om vi ska godkänna läkemedel gör vi en bedömning där vi värderar nytta och risker. Vi tittar på riskbalansen och om den är positiv då kan det godkännas. Men det måste vara ett företag som ansöker om det först, säger Muzaffer Özalp.

Att frångå läkares ordinationer och ta CBD-olja är inte helt oproblematiskt. Och teoretiskt sett kan det hända att föräldrar blir anmälda till socialtjänsten.

–  Om man som hälso- och sjukvårdspersonal tror att barnet kan komma till skada, måste de anmäla om de misstänker att barnet inte får den vård som behövs, säger Lisa van Duin, jurist på Socialstyrelsen.  

Många föräldrar som ger CBD till sina barn köper det utomlands eller på nätet. Att föra in cannabis i Sverige är olagligt.

klar

Artikellänk är kopierad

Ida Gustafsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro