ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Cannes – sex, party och filmfest

Emma Björkman · 12 Maj 2011
Uppdaterad 13 Maj 2011
– Cannes är som ett självspelande piano. Alla vill att Cannes ska vara störst, därför kommer alla dit och det blir en cirkelgång. Alla vill komma dit för att det är mycket glamour, säger frilansreportern Gunnar Rehlin. Här går Uma Thurman på röda mattan.

– Cannes är som ett självspelande piano. Alla vill att Cannes ska vara störst, därför kommer alla dit och det blir en cirkelgång. Alla vill komma dit för att det är mycket glamour, säger frilansreportern Gunnar Rehlin. Här går Uma Thurman på röda mattan. Foto: Ian Gavan/Getty Images


Världens mest prestigefyllda filmfestival pågår sedan i onsdags. I Cannes trängs världens superstjärnor tillsammans med journalister och branschfolk på den 19,62 kvadratkilometer stora franska kustremsan. Varför står filmfestivalen i Cannes i en klass för sig?

klar

Artikellänk är kopierad

Prestigen. Alla lyfter fram hur prestigefyllt Cannes är. Och Guldpalmen är det finaste av alla filmfestiva­l­priserna. – Det går inte att köpa sig en plats till Cannes. Att det är den svåraste festivalen att komma med i gör att det finns en laddning, säger regissören Ruben Östlund, som var i Cannes 2008 med sin film ”De ofrivilliga”. Nu är han där med sin nya film ”Play”. Geografiska läget. Cannes ligger vid franska Rivier­an och kallas även ”guldkusten”. – Hade festivalen inte legat i Cannes i maj hade den nog inte varit lika populär. Alla filmskapare från väst är frusna efter vintern och det är klart att det lockar att få åka till Rivierian och solen, säger Ruben Östlund.Business. Festivalen handlar inte bara om att titta på film, här köps och säljs nya filmer och viktiga kontakter knyts. – Cannes är den viktigaste marknaden för försäljning av film och har varit så länge. Det är också den främsta mötesplatsen för filmbranschen, säger Pia Lundberg, utlandschef på Svenska filminstitutet.Stjärnfaktorn. Ingen festival är så stjärn­-späckad som Cannes. Frilansreport­ern Gunnar Rehlin – som är i Cannes för 37:e gången i år – vet varför. – Media och glamouren finns här. Stjärnorna får bo på Hotel du Cap Eden Roc och festa därute på Cap d’Antibes. Sedan åker de in till Cannes och gör några intervjuer och går på röda mattan. Röda mattan i Cannes liknar inget annat, den leder uppför en trappa och är mycket större än både i Berlin och Venedig.Festerna. Det finns två typer av fester i Cannes. Städade tillställningar där gästerna minglar med ett glas bubbel – och röjiga helnatts­partyn med droger och sex.

I en artikel i Daily Mail beskrivs ingående hur festivalbesökarna tar kokain och har sex på miljardärernas yachter. ”Det här stället är fullständigt förnedrande – bara folk som vill ta droger och hitta någon att ha sex med kan njuta av det här”, säger en filmproducent.

klar

Artikellänk är kopierad

Emma Björkman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro