ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Carematoppar avgick efter stark kritik

Tonchi Percan och Erik Petersson · 23 Mar 2012
Uppdaterad 23 Mar 2012
Koppargården.

Koppargården. Foto: Henry Lundholm


Flera av topparna på Carema Care har lämnat sina jobb nyligen – avhopp som kom strax efter att Socialstyrelsen riktat ny, mycket stark kritik mot Carema. – Kritiken är riktad mot bolagets ledning, säger Helena Gustafsson på Socialstyrelsen.

klar

Artikellänk är kopierad

Det aktuella beslutet, taget den 30 januari, rör ett fall där en patient på äldreboendet Koppargården i Vällingby fick fel mediciner och senare avled på sjukhus. Socialstyrelsen menar att ledningen och läkarna inte samverkat på ett patientsäkert sätt.

Koppargården och Carema Care kritiseras i ytterligare två ärenden. I båda fallen var patienterna ensamma när de föll mot golvet och skadade sig. Båda avled senare på sjukhus. Socialstyrelsen ”ser allvarligt på att en demenssjuk patient lämnats ensam utan möjlighet att påkalla uppmärksamhet eftersom hälso- och sjukvården ska tillgodose patientens behov av trygghet och säkerhet i vården.” 

Den avhoppade Carema-vd:n Carl Gyllfors hävdar att hans beslut att sluta inte har något med kritiken att göra.

– Mitt beslut att lämna Carema handlade helt och hållet om min familjesituation, säger han.

Även marknadschefen Daniel Stålbo lämnade Carema i förra veckan. Han vill inte kommentera den nya kritiken eller varför han lämnade företaget.  

– Jag kan inte kommentera någonting kring Carema Care, jag måste hänvisa dig till deras pressavdelning.

Av de handlingar som Metro tagit del av framgår att medicinskt ansvarig sjuksköterska slog larm redan 2009 om att det fanns risk för vårdskador för patienter boende på Koppargården. Företaget har inte lyckats åstadkomma förbättringar, enligt ett annat beslut från Socialstyrelsen tidigare i år:  ”De åtgärder som redovisats bedöms inte vara tillräckliga för att komma till rätta med konstaterade brister.”

Koppargården drivs av Stockholms stad sedan den 1 januari 2012.

Patient nära dö av svält i Enskede

Nu kommer allvarlig kritik även mot verksamheten på Enskedes nya servicehus, som också drivs av Carema Care. Där var en patient nära att dö av undernäring.

Den ansvariga sjuksköterskan försvarade sig med att hon hade för mycket att göra eftersom Carema Care inte tar in några vikarier.

”Jag gick på knäna, jag var gråtfärdig” skriver sjuksköterskan till Socialstyrelsen och påpekar att 80 procent av patienterna saknade vårdplan eller omvårdnadsstatus.

Socialstyrelsen avstår från att kritisera sjuksköterskan på grund av den pressade arbetssituationen. I stället kritiseras ledningen för Carema Care.

”Det är vårdgivarens ansvar att se till att det finns personal som behövs för att en god vård ska kunna ges och av underlaget framgår att sjuksköterskorna under lång tid försökt förmedla sin pressade arbetssituation till ledningen.”

klar

Artikellänk är kopierad

Tonchi Percan och Erik Petersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro