ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Carin Jämtin intar stadshuset

David Baas · 13 Okt 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011
”Det gäller att hitta en avvägning mellan ekonomisk utveckling och att bygga en offentlig sektor”, säger Carin Jämtin. 

”Det gäller att hitta en avvägning mellan ekonomisk utveckling och att bygga en offentlig sektor”, säger Carin Jämtin.  Foto: Lotta Imberg


klar

Artikellänk är kopierad

LEDARE. Carin Jämtin tar nu över som s-ledare i Stockholm, men hon utesluter inte att en dag bli partiledare. Hennes första uppgift är att reda ut de fel som Annika Billström gjorde i valet. På vilket sätt skiljer du dig från Annika Billström? – Jag är lite yngre än vad hon är. Jag har varit aktiv i rikspolitiken, även om Annika haft rikspolitiska kontakter. I övrigt får vi se.

Förutom ett annat ansikte, hur kommer stockholmarna märka att du leder partiet i staden? – Ett annat ansikte är viktigt i sig. Vi gör en valanalys och ska då fundera över varför vi förlorade så mycket i Stockholm. Jag vill inte vara tvärsäker på det i dag. Det finns flera olika orsaker och det är fel att peka på en enskild faktor. Under förra mandatperioden genomförde vi miljöavgifterna, minskade barngrupperna i förskolan, ökade antalet förskoleavdelningar och byggde idrottsplatser.•• Och ändå straffade stockholmarna er … – Exakt. Det är därför det är så komplext. Jag tror att det är en blandning av den nationella trenden där vi förlorade valet i landet och att vi var dåliga på att formulera vad vi ville. Det gäller framför allt på den sociala sidan, som kvaliteten i förskolan och äldreomsorgen.•• Vilka kvaliteter har du som gör dig lämpad att leda partiet i Stockholm? – Min koppling till det nationella är bra, att jag har regeringserfarenheten. Jag är stockholmare och jag har varit aktiv i partiet på olika sätt i många år. Jag har släktingar runtom i kommunen som har olika utmaningar och då lär man sig hur livet kan vara.•• Vilka brister har du på samma område? – Det är självklart en brist att jag aldrig suttit i kommunfullmäktige. Jag kanske är för ung eller för gammal och jag kanske är för snäll. I debatterna mellan Billström och moderaternas Axén Olin har det varit många personangrepp och de har kallat varandra lögnare. Kommer vi att få höra sådana ord från dig? – Någon gång kommer jag säkert att säga lögnare om det behövs.•• Vilka utmaningar står Stockholm inför? – Stockholm är den stad i Sverige där klyftorna är störst. Det finns massor med människor som har det väldigt kärvt. Människor som är nykomna till Sverige, personer som inte har jobb, äldre med låga inkomster. Då gäller det att hitta en avvägning mellan ekonomisk utveckling och att bygga en offentlig sektor. Parallellt med det att ta miljöhänsyn. Jag ser gärna miljöavgifter som går till kollektivtrafiken.•• Socialdemokraterna i Stockholm har länge plågats av inre stridigheter och du pekas ut som en enande kraft. Kan du garantera att det är färdigtjafsat? – Ingen kan garantera något. Jag ska göra mitt yttersta för att diskutera politik och inte andra saker. Det är dumt att ge löften.•• Posten som s-ledare i Stockholm har pekats ut som ett slags uppvärmning inför att bli partiordförande. Är det något du kan tänka dig i framtiden? – Stockholm är Sveriges mest fantastiska stad och det här är nog ett av de finaste uppdrag man kan få inom hela socialdemokratin.•• Men är det helt uteslutet? – Att helt utesluta något i sitt liv ska man inte vara tvärsäker på, men nu är jag borgarråd.•• Vem vill du se som Göran Perssons efterträdare? – Jag tycker att det är viktigt med en kvinna.

Oppositionsråden i Stockholms stad

OPPOSTITION. Carin Jämtin (s) är den som leder oppositionen i Stockholm men hon får hjälp av tre andra oppositionsborgarråd. Socialdemokraterna fick nöja sig med två oppositionsrådsposter efter valnederlaget. Förutom Jämtin ska det tidigare kulturborgarrådet Roger Mogert hjälpa till att kritisera Kristina Axén Olin (m). Miljöpartiet har tillsammans med vänsterpartiet gjort upp om de två andra oppositionsrådsposterna. Yvonne Ruwaida, tidigare riksdagsledamot för miljöpartiet, ska föra miljöpartiets talan. Vänsterpartiets gruppledare Ann-Margarethe Livh tar nu ett kliv upp i hierarkin och blir vänsterpartiets oppositionsråd.

Roger Mogert (s)

Yrke: Oppositionsborgarråd, tidigare kulturborgarråd. Ålder: 37 år. Bor: Högdalen. Familj: Fru och tre barn.

Yvonne Ruwaida (mp)

 Yrke: Oppositionsråd, tidigare riksdagsledamot.Ålder: 36 år.Bor: Akalla.Familj: Man, son och kanin.

Ann-Margarethe Liv (v)

Yrke: Oppositionsråd, tidigare gruppledare.Ålder: 57 år.Bor: Rinkeby.Familj: Man, två barn och tre styvbarn.

klar

Artikellänk är kopierad

David Baas
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro