ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Carina anmälde våldtäkt – åklagaren lade ner direkt

Petter Sundsten · 30 Aug 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Carina, som egentligen heter någonting annat, anmälde en våldtäkt men förhördes aldrig. 

Carina, som egentligen heter någonting annat, anmälde en våldtäkt men förhördes aldrig.  Foto: Lotta Imberg


klar

Artikellänk är kopierad

POLISANMÄLAN. Carina, 18, och hennes kompis drogades och våldtogs på Kanarieöarna.De polisanmälde våldtäkten i Sverige, men åklagaren lade ner fallet – utan att förhöra Carina.Nu har överåklagaren beslutat att öppna utredningen igen.

– Det är bra att de reagerar, men det känns onödigt att ens försöka. Nu har det gått så lång tid, säger Carina till Metro.

I januari skulle 18-åriga Carina ha en underbar semester på Kanarieöarna tillsammans med sin kompis. Men resan blev en mardröm.

Näst sista kvällen träffade de två italienare. Plötsligt blev allt suddigt och både Carina och hennes kompis fick en två timmar lång minneslucka.– Vi tappade bort varandra på en bar, sedan var jag helt borta, säger Carina.

Då hon klarnade till var det mitt i natten och hon och hennes vän stod utanför hotellet och grät.– Vi hade ingen aning om vad som hänt, säger Carina.

Dagen efter klagade kompisen över smärtor i underlivet. De åkte hem till Sverige och gjorde omedelbart en läkarundersökning. Läkaren konstarade att Carinas underliv hade svullnader och rodnader.

Carina gjorde en polisanmälan, och två veckor senare meddelade åklagare Madeleine Pettersson att hon lägger ner utredningen med motiveringen: ”Målsägande har inte beskrivit någon brottslig gärning”.

– Jag blev besviken och orkade inte bry mig, säger hon.

Men hennes bror anmälde polisutredningen till en överåklagare.

I tisdags kom beskedet att utredningen öppnas igen eftersom Carina inte förhörts och att medicinskt rättsintyg inte inhämtats.

Åklagare Madeleine Pettersson försvarar sitt beslut.– Uppgifterna fanns i anmälan. Ingen av målsägande kunde beskriva något brott. Man måste ha en gärningsbeskrivning. Men jag förstår att de reagerat på att jag gick lite för snabbt fram och tycker att man skulle ha haft ett förhör, säger hon.

"Slarviga" utredningar tas upp på nytt

Varje år öppnas ett antal förundersökningar igen, eftersom utredningen inte gjorts tillräckligt bra. I går öppnades ytterligare ett våldtäktsfall upp – det är en utredning i Skövde som ansågs sakna ”viss skriftlig bevisning”. För några veckor sedan lade åklagaren i Malmö ner flera åtalspunkter mot den så kallade tv-läkaren – men överåklagaren öppnade utredningen igen. Advokat Elisabeth Fritz är ombud för kvinnan som anmälde de så kallade Stureplansprofilerna, där åklagaren lade ner utredningen i onsdags. – Beslutet kommer med all säkerhet att överprövas, sa hon till Metro i går.

klar

Artikellänk är kopierad

Petter Sundsten
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro