ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Carl anklagas för Bitcoin-kupp: Jag gick in i väggen

Gustaf Eriksson · 16 Jan 2014
Uppdaterad 22 Jan 2014
Mannen bakom Sveriges största bitcoin-sajt jagas av kunderna: ”Gav nästan upp”

Mannen bakom Sveriges största bitcoin-sajt jagas av kunderna: ”Gav nästan upp” Foto: OBS Bilden är arrangerad


När kunderna märkte att deras pengar verkade ha försvunnit vällde klagomålen in på en av Sveriges största bitcoin-sajter. Samtidigt gick ägaren under jorden. Nu väljer han att berätta om kaoset för Metro. – Jag har drabbats av en depression och svår ångest på grund av stress, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

►IN ENGLISH: Developer accused of Bitcoin scam: ”I've been depressed”

Länge var det en ren framgångshistoria. Bitcoin-sajten som började som ett hobbyprojekt hade växt extremt snabbt och beskrevs som en succé i affärspressen. 23-åringen bakom sajten, vi kan kalla honom Carl, arbetade dag och natt med det helt egenutvecklade systemet.  

Senhösten 2013. Diverse analytiker och förståsigpåare höjer bitcoins till skyarna. Värdet bara ökar. Spekulanter flockas till handelsplatserna. Carls sajt blir en av de mest populära i Sverige.   – Helt plötsligt drev jag Skandinaviens största bitcoin-börs med 15 000 användare och en årsomsättning på 70 miljoner kronor, säger Carl när Metro når honom drygt två månader senare.

I takt med att användartrycket ökade, blev också de tekniska problemen vanligare. Carl, som drev sajten helt ensam, blev alltmer pressad. 

Det extrema intresset gjorde att Carl inte klarade av att hantera ordrarna i den takt de kom in. Många kunder satte in tusentals kronor utan att någonting syntes på deras konton på sajten. Dessutom var det mycket svårt att få kontakt med någon ansvarig.  – Min bror har ett mycket stort teknikintresse. Det är det som gjort att sajten överhuvudtaget existerar, men det har också gjort att andra saker har blivit lidande, säger Carls storebror, som från och till har agerat kontaktperson för börsen.

Flera medier, däribland Metro, skrev om problemen med pengarna som verkade ha försvunnit och ägaren som gått under jorden. Frustrerade och oroliga kunder anmälde sajten till både polisen och Allmänna reklamationsnämnden. – Just nu vet jag inte var pengarna är, för de finns inte på det konto jag skapat, sa en kund till Metro.

I början av november skrev Carl ett inlägg på sajten om att handeln av bitcoins tillfälligtvis stoppas. Samtidigt arbetade han dygnet runt för att försöka få igång verksamheten igen. – Jag jobbade så länge jag kunde, sedan sov jag några timmar innan jag satte igång igen.

När en av hårddiskarna kraschade gick det inte längre.  – Det gick ganska snabbt åt skogen. Jag drabbades av en depression och svår ångest på grund av all stress. Jag gav nästan upp där ett tag.

Sedan gick veckorna utan att kunderna fick någon information, och ilskan växte. På olika internetforum hängdes Carl ut som tjuv och bedragare. Största delen av tiden låg handeln nere. Den återupptogs bara i korta perioder och med små summor.

Metro får kontakt med Carl på torsdagen. Då berättar han med låg röst om mardrömmen han gått igenom. Han tar långa pauser, verkar väga sina ord noga.  – Jag antar att jag mår rätt okej. Bättre nu än förut i alla fall. 

Skriverierna på nätet säger han sig inte ha läst.  – Jag har försökt isolera mig från det där för att kunna lägga så mycket som möjligt av min kraft på problemen.

Carl garanterar att inga pengar har försvunnit.  – Jag är jätteledsen för att det har blivit så här. Min högsta prioritet nu är att se till att alla pengar hamnar där de ska, säger han. 

Enligt hans storebror kommer det sannolikt dröja innan verksamheten kommer igång på nytt.  – Först ska vi lösa alla ordrar som blivit liggande, sedan ska vi implementera ett nytt system och därefter startar vi börsen igen. Det kommer nog ske i slutet av februari. Kunderna kan vara lugna. Det är ingen som stuckit till Bahamas med pengarna, säger han.  – Min bror har aldrig gjort detta för att bli rik. Han gjorde detta för att han har ett enormt intresse. Det visade sig att han delade det intresset med många, och det var vi inte redo för. Om alla har lite tålamod så kommer det lösa sig. LÄS MER:Här kan du handla med Bitcoin i Sverige

Sveriges första Bitcoin-automat har öppnat

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Eriksson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro