ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Carl Pei tar 16 studenter till Kina – vill se nästa H&M växa fram

Linus Lindgren · 25 Mar 2018
Uppdaterad 3 Apr 2018
Carl Pei och Josefine Gillver vill ta 16 svensk toppstudenter till Shenzhen, Peking och Shanghai i Kina.

Carl Pei och Josefine Gillver vill ta 16 svensk toppstudenter till Shenzhen, Peking och Shanghai i Kina. Foto: Springtime/Wikicommons


Carl Pei hoppade av handels för att grunda mobilbolaget OnePlus. I dag är det, mot alla odds, värt miljarder. I en intervju med Metro berättar den svenske entreprenören om frustrationen över företagsklimatet i Sverige och varför han helst blickar mot Kina.

klar

Artikellänk är kopierad

I konkurrens med Samsung och Apple har OnePlus hittat en plats på den globala mobilmarknaden.

Carl Pei, nu 28 år, inledde den resan efter att – som man gör om man är en entreprenör av typen Mark Zuckerberg och Bill Gates – hoppat av studierna. I hans fall Handelshögskolan i Stockholm.

LÄS MER
Test: Oneplus 5T och Huawei Mate 10 Pro utmanar Iphone X i vinter

OnePlus som tillverkare är stora i Kina men satsar redan hårt på Europa och Norden.Som varumärke har OnePlus på sina håll lyckats uppnå en viss kultstatus, just på grund av att de inte är en av jättarna. Och för att företaget vid lanseringen av sin första telefon bara sålde den till person som fått en egen inbjudan.Enligt Carl Pei en lyckad kampanj – men inte det hela sanningen till framgången.

– Många tror att vi blev stora på grund av marknadsföring. Det tycker inte jag. För att lyckas med ett företag behöver man två saker; En bra produkt och bra service, säger han och fortsätter:

– Har man inte en bra produkt vill ingen köpa den och om vi skulle haft dålig service skulle ingen kommit tillbaka till oss och vi skulle fått ett dåligt omdöme av våra kunder, säger han.

Trots att OnePlus satsar på att bli stora i Europa och Norden tycker Carl Pei att svenska företag är alldeles för fokuserade på västvärlden. Han menar att det mesta händer i Kina.

– Jag har länge känt en frustration gentemot det svenska företagsklimatet. Entreprenörer har inte koll på vad som händer i den snabbast expanderande marknaden i världen, säger Carl Pei.

Han påpekar att många har bilden av Kina som ett fattigt land som bara producerar piratkopior och varor av låg kvalitet. En bild som han delade ända tills han själv besökte landet.

– Det var ett ”wake up call” för mig. Jag såg rika affärsmän och affärskvinnor som kämpat sig ur fattigdom. Nu produceras produkter i Kina som många gånger är bättre än de i väst, säger han och understryker att om inget förändras kommer Sveriges entreprenörer bli omkörda av de kinesiska.

– Sverige är ett land som är kända för sina entreprenörer och framgångsrika företag. Vi har högst antal människor per capita på Forbes ”Fortune 500”. Men om det fortsätter såhär kommer det inte komma några nya H&M eller Ikea från Sverige. Kina kommer ta över, säger han.

Som en motvikt till detta har han startat projektet Explore China. Ett projekt där 16 svenska toppstudenter ska skickas till Kina för att visa vad som faktiskt händer.

Enligt Carl Pei måste Svenska företag som vill lyckas i framtiden ta sig in på den kinesiska marknaden.– När man pratar om globalisering innebär det hela världen, inte bara väst, säger han.

pil
Fakta: Det är Explore China

En urvalsprocess koordinerad i samarbete med talangnätverket Nova  kommer ske, och de 16 bästa studenterna kommer bli utvalda att följa med på resan som sker i augusti.År 2025 kommer Kina ha 225 miljoner människor i medelklassen, enligt Explore Chinas projektledare Josefine Gillver.” Vi vill ta framtida entreprenörer till Kina och så ett frö om att det är där de ska satsa”, menar hon.

Källa: Källa: Explorechina.se

klar

Artikellänk är kopierad

Linus Lindgren
Linus Lindgren
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro