ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Carlgren: Nödvändigt få med USA i klimatarbetet

Stockholm TT · 7 Jan 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Carlgren ser minskade utsläpp av växthusgaser som en ödesfråga. USA har inte undertecknat Kyotoprotokollet där Sverige och andra länder förbinder sig att dra ner på utsläppen, men inför resan bedömer centerns miljöminister att amerikanernas intresse för klimatfrågorna har ökat. -Det finns ett ökat politiskt tryck på president Bush att verkligen acceptera insatser när det gäller klimatpolitiken, säger han. Inget alternativ Carlgren anser att USA har en nyckelroll för att också få med snabbväxande länder som Brasilien, Indien och Kina i den överenskommelse som ska ersätta Kyoto. -Jag ser egentligen inget alternativ till att USA är med, säger han. Carlgren menar dock att det är för tidigt att börja diskutera den tekniska utformningen av den överenskommelse som ska ersätta Kyoto. Men han pekar på vad han ser som ett växande amerikanskt intresse för att pröva handel med utsläppsrätter som en framkomlig väg.

I EU driver Sverige, främst tillsammans med Tyskland och Storbritannien, på för åtaganden om att minska utsläppen av växthusgaser med 30 procent till 2020. -Jag hoppas också att Danmark och länder som Frankrike och Italien ska ansluta sig till de målsättningarna. Sedan får vi parallellt föra diskussionerna med amerikanerna, och då både lyssna på deras huvudinvändningar och pressa på för att få ner utsläppen tillräckligt mycket, säger han. Oöverblickbart Carlgren hävdar att alltsammans till slut styrs av verkligheten. -Man kan ha vilka politiska åsikter som helst, men till sist måste utsläppen ner så mycket som klimatet behöver. Annars blir konsekvenserna oöverblickbara för människor, ekonomi och länder vars landområden hotar att översvämmas, säger han. Flera företag, bland andra Volvo, kommer att ha representanter i den grupp som besöker USA tillsammans med miljöministern. -Det är näringslivet som kommer att vara förutsättningen för att vi ska nå tillräckligt långt och snabbt med att minska växthusgaserna, säger Carlgren.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro