ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Carmen fick reda på sin broders död – via Facebook

Karolina Skoglund · 16 Nov 2014
Uppdaterad 16 Nov 2014

klar

Artikellänk är kopierad

Carmen t.v och hennes brors Facebookkonto till höger.
Carmen t.v och hennes brors Facebookkonto till höger.Foto: Privat/Facebook.

När Carmen Brito fick reda på att hennes bror var död genom Facebook fick hon nog. Nu uppmanar hon folk att börja prata med varandra i verkliga livet. 

Carmen Brito, som bor i San Francisco, fick reda på att hennes bror dött på ett av de mest tänkbara värsta sätten – via Facebook. För att uppmärksamma hur nutidens allra viktigaste och känsligaste besked flyttats över till sociala medier, skrev hon därför en text som nu uppmärksammats stort.

– Jag skrev artikeln eftersom jag kände att det kan finnas andra människor där ute som varit med om något liknande och jag ville att de skulle veta att de inte är ensamma. I dessa tider använder vi sociala medier för att kommunicera viktiga förändringar i livet, som bröllop och födslar. Men vi talar inte om hur det talas om döden på sociala medier, så jag ville lyfta ett samtal om detta, säger hon till Metro. 

När hon för lite mer än ett år sedan såg den Facebookstatus som skulle förändra henne liv för alltid, den om hennes broders död, var det surrealistiskt. – Det kändes som om jag var bortkopplad från min familj eftersom jag hade bott i Kina på den tiden. Jag tycker att det säger en del om den tid vi lever i. Vi skriver mer än vad vi pratar i telefon nu, och jag tror att det finns ett verkligt problem i det. – Det är så lätt att prata med människor över hela världen, men i stället för att använda våra röster använder vi våra fingrar och våra tangentbord. Det är lättare att göra saker via  Facebook, men jag tror inte att det är bra när ämnet är allvarligt.

Carmens brors konto på Facebook är fortfarande aktivt, och används av familjen som ett digitalt minne. – Människor kan lägga upp bilder eller skriva meddelanden. Det är skönt för vissa. Men det gör ont att bli påmind om hans död på Facebook. Speciellt när det är på en slumpmässig dag. Det förvånar mig varje gång. Men jag har inte heller glömt bort honom. Jag tänker på honom på de flesta dagar.

Hur tycker du att man ska agera på Facebook om man förlorat någon? – Det är okej att fortfarande skicka saker till deras Facebooksida eller att lägga upp bilder på dem på nätet. Kom bara ihåg att det finns människor som kan trösta dig i det verkliga livet. Du kommer att må mycket bättre att få en kram från någon som bryr sig om dig än att lägga upp uppdateringar på Facebook . Kom ihåg att nå ut till andra människor som också lider av en nära anhörigs död. Du är inte ensam. ​

klar

Artikellänk är kopierad

Karolina Skoglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro