ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Carnegie i stor insiderhärva

TT · 13 Sep 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Enligt kammaråklagare Robert Engstedt på Ekobrottsmyndigheten (EBM) är totalt två personer anhållna i den nu aktuella utredningen. Den förste anhölls i måndags och begärs nu häktad.– Jag har begärt nummer ett häktad alldeles nyss, säger Engstedt till TT. De båda männen är på sannolika skäl misstänkta för grovt insiderbrott, enligt Engstedt.TT: Rör det sig om en affär eller flera?– Jag går inte in på exakt vad det rör sig om, men det rör sig om en händelse.

Advokat Leif Gustafson har utsetts till försvarare för den Carnegieanställde. Men han har ännu inte hunnit träffa sin klient och vet inte hur denne ställer sig till anklagelserna:– Jag vet inte det. Men jag ska hälsa på honom någon gång mitt på dagen när jag hinner, säger Gustafson till TT.

När det gäller den person som nu begärs häktad vill kammaråklagare Robert Engstedt inte säga något om personens identitet. Men enligt SvD rör det sig om en Malmöbo "i ledningen eller med god insyn i ett börsbolags ekonomi". Mannen företräds av advokat Karsten Nyblom.

Även i den omfattande insiderhärva som nystades upp i våras, och där de så kallade Cevian- och Nordeamännen utpekas som huvudmän, misstänks en Carnegieanställd för inblandning. Mannen har enligt åklagaren läckt insiderinformation till Cevianmannen.

Samtidigt har Carnegie även skakats av den stora optionsskandalen och i går meddelade styrelseordförande Christer Zetterberg att han inte kommer att ställa upp för omval vid vårens bolagsstämma.

Häktningsförhandlingen mot den Malmöbo som uppges ha insyn i ett börsbolags ekonomi kommer att hållas vid 11.30 på fredagen, enligt Stockholms tingsrätt.

Ek kräver extra bolagstämmaAktiespararnas Gunnar Ek är inte direkt förvånad över att en anställd på Carnegie anhållits misstänkt för grovt insiderbrott.– Det som nu avslöjats vågar jag påstå finns i mycket stor omfattning i den finansiella världen, men som aldrig upptäcks, säger han. -Det är en oerhört stor frestelse för en människa att få reda på ett kommande bud på ett bolag och där man vet att aktierna kommer stiga med 30 procent. Han har varit och är mycket kritisk till styrelsens hantering av den stora optionsskandalen som skakat bolaget.– Jag anser nu efter det som nu har hänt att det är mycket angeläget att en extra bolagsstämma utlyses så fort som möjligt. Och det gäller också hanteringen av optionsskandalen som skötts mycket dåligt och där hela sanningen inte kommit fram, säger Gunnar Ek. -Och på den bolagsstämman ska styrelse till ägarna lägga fram en vitbok om allt som hänt och sedan ska styrelse ställa sina platser till förfogande. Styrelseordföranden Christer Zetterberg berättade i onsdags att han i vår lämnar ordförandeposten.– Jag tror att det vore värdefullt om byte av styrelse sker långt tidigare, säger Gunnar Ek. TT har utan framgång sökt Carnegies vd Stig Vilhelmsson och styrelseordföranden Christer Zetterberg för en kommentar.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro